Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

© David Levenson / Getty Image

Blog

El cas Julian Assange: arriba el moment clau

Adriana Ribas - Coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya,

Fa gairebé 5 anys que Assange es troba detingut en una presó d’alta seguretat al sud-est de Londres. Els dies 20 i 21 de febrer està prevista una vista judicial, que determinarà si Assange té més oportunitats per a defensar el seu cas davant els tribunals britànics o si ja ha esgotat tots els recursos al Regne Unit. En cas que el tribunal desestimi la seva petició, només les mesures cautelars del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) podrien aturar la seva extradició als Estats Units.

Si és extradit als Estats Units, Julian Assange serà jutjat en base a la llei d'Espionatge de 1917, una llei de temps de guerra, per "conspiració per obtenir informació classificada i posar en perill la seguretat del país". Assange podria ser condemnat a una pena de fins a 175 anys de presó.

Per què el Regne Unit no denega l’extradició?

Fins el 2022, el Regne Unit denegava l’extradició d’Assange als Estats Units, pel seu estat de salut mental. Però en aquest context, els Estats Units van oferir unes «garanties diplomàtiques» per convèncer als britànics de la seva extradició. Es comprometien a oferir-li tractament psicològic, a no ser internat en règim d’aïllament o a rebre un tracte digne a la presó. Per Amnistia Internacional aquestes «garanties diplomàtiques» contenen tantes excepcions que no poden considerar-se fiables. També coneixem bé el lamentable sistema d’abusos als centres penitenciaris dels Estats Units, així que estem segurs que els Estats Units no poden garantir la seguretat i benestar d'Assange, igual que no els garanteix als centenars de milers de persones que estan actualment recloses a les presons nord-americanes.

Per Amnistia Internacional, la decisió és clara: el Regne Unit no ha d’extradir Assange als Estats Units pel perill que rebi un tracte cruel, inhumà i degradant. Els càrrecs dels Estats Units contra Assange han de ser retirats immediatament, i ell ha de quedar en llibertat.

Per què Assange no hauria de ser jutjat per les filtracions de Wikileaks?

Els mitjans informatius i editorials publiquen amb freqüència i legitimitat informació classificada per a informar sobre afers de màxima importància pública. La publicació d'informació d'interès públic és una pedra angular de la llibertat de premsa. A més, està protegida pel dret internacional dels drets humans, i no ha de criminalitzar-se. Cal protegir la figura del filtrador quan el que fa justament és denunciar abusos i vulneracions de drets humans:  és el que va fer Assange com a editor de Wikileaks amb la publicació el 2010 del famós vídeo Collateral Murder de la guerra d'Iraq, filtrat per Chelsea Manning, que mostrava l'atac aeri a un grup de 12 persones, 2 de les quals periodistes, que van morir.

El processament d’Assange té molts efectes «col·laterals» en clau de drets humans:

El primer de tots, el seu destí personal: als Estats Units pot ser maltractat o torturat. El Regne Unit té l'obligació de no enviar a ningú a un lloc on la seva vida o la seva seguretat corrin perill. I Assange podria patir unes condicions de reclusió que suposarien un mal irreversible al seu benestar físic i psicològic.

També la seva extradició i condemna suposaria una amenaça global per a la llibertat d’expressió i de premsa. És la feina habitual (i legítima) del periodisme d’investigació difondre informació d’interès públic. Una condemna a Julian Assange, criminalitzaria el periodisme d’investigació i tindria alhora un efecte desmobilitzador.

Per últim, tindria efecte sobre el dret de la ciutadania a la informació: el dret a saber què fan els seus governs, sobretot quan el que fan són abusos i vulneracions greus de drets humans.

Què està a les nostres mans?

Dimarts 20 de febrer, arreu del món, hi haurà concentracions de suport a Julian Assange. A Barcelona serem a les 19h davant el Consolat del Regne Unit (Avinguda Diagonal 477), juntament amb altres organitzacions de periodistes i socials, per demanar la llibertat d'Assange i la no extradició als Estats Units. Altres ciutats de l'Estat on hi haurà concentracions amb participació d'activistes d'Amnistia Internacional són Madrid, València, Osca i Les Palmes.

També tenim activa una ciberacció que està a punt d’arribar a les 200.000 signatures, ens ajudes? Volem entregar-les dimarts 20 a l’ambaixada dels Estats Units a Espanya (Madrid).