Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: la mort del metge que va alertar del coronavirus revela deficiències en drets humans en la gestió del brot

© AFP/Getty Images

Davant la mort de Li Wenliang, el metge xinès a qui la policia de Wuhan va reprendre després que tractés de donar l'alarma sobre el nou coronavirus i a qui posteriorment se li va diagnosticar la malaltia, el director regional d'Amnistia Internacional Nicholas Bequelinha declarat:

"El cas de Li Wenliang és un tràgic recordatori de com la preocupació de les autoritats xineses pel manteniment de la 'estabilitat' fa que eliminin informació vital sobre afers d'interès públic".

"La Xina ha d'aprendre la lliçó del cas de Li i adoptar un enfocament que respecti els drets humans per combatre l'epidèmia. Ningú hauria de patir assetjament ni sancions per pronunciar-se sobre perills públics, només perquè podria resultar incòmode al govern".

Informació complementària

Li Wenliang va contreure el nou coronavirus mentre treballava a l'hospital central de Wuhan. A finals de desembre de 2019, va enviar una alerta als seus companys metges de Wuhan sobre pacients amb símptomes semblants al brot de la síndrome respiratòria aguda greu (SRAG) que va començar en el sud de la Xina el 2002. Les autoritats locals van silenciar-ho immediatament i van castigar-lo per "difondre rumors".

Posteriorment s'ha confirmat que el virus ja ha causat la mort de més de 600 persones i n'ha infectat més de 30.000 a la Xina continental, encara que la xifra real podria ser molt més alt.