Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: La ratificació del Conveni d'Istanbul, "victòria històrica per als drets de les dones"

© AI

Davant la ratificació pel Parlament d'Ucraïna de l'històric Conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"És una victòria històrica per als drets de les dones a Ucraïna i d'una contribució al canvi de cultura, actituds i comportaments cap a la violència de gènere. En última instància, afectarà la vida de totes les dones del país. La votació d'avui és testimoni d'anys d'activisme per part de supervivents que han ajudat a garantir que altres dones no hagin de passar pel que elles han patit".

"La ratificació del Conveni d'Istanbul és un pas decisiu en la lluita contra la violència de gènere. Anuncia un canvi en la legislació i els procediments institucionals que millorarà la seguretat i la justícia per a les qui pateixen i un judici just per als autors d'aquest tipus d'actes".

"Aquesta decisió no podia arribar en millor moment, entre les inquietants informacions i denúncies de violència sexual que pateixen dones ucraïneses als territoris ocupats per Rússia. La seva implementació sense demora ha de proveir a les autoritats ucraïneses per combatre aquestes atrocitats i servir per confortar les supervivents i donar-los confiança per mirar d'obtenir justícia".

Informació complementària

El Conveni d'Istanbul és el tractat internacional més ambiciós concebut específicament per combatre la violència contra les dones i la violència de gènere en l'àmbit familiar. Estableix unes normes mínimes per als governs d'Europa pel que fa a la prevenció, protecció i enjudiciament de la violència contra les dones i la violència de gènere en l'àmbit familiar.