Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: Un any després del conflicte, la resposta de la comunitat internacional continua sent totalment inadequada

© AI

Un any després que esclatés al Sudan el conflicte entre les Forces Armades de Sudan i les Forces de Suport Ràpid, la resposta de la comunitat internacional continua sent absolutament inadequada fins i tot mentre la xifra de morts civils augmenta al país. Així ho han manifestat avui Amnistia Internacional, Sudan Democracy First Group i NGO International Film Festival.

“Durant un any, la població de Sudan ha estat desatesa i ignorada mentre suportava la càrrega dels violents enfrontaments entre les Forces Armades de Sudan i les Forces de Suport Ràpid. Les iniciatives diplomàtiques fins al moment no han aconseguit posar fi a les violacions de drets humans, protegir la població civil, proporcionar ajuda humanitària suficient o fer rendir comptes dels seus actes als responsables de crims de guerra”, ha manifestat Tigere Chagutah, director regional d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental i Austral.

La comunitat internacional no ha exercit prou pressió sobre les parts enfrontades perquè deixin de violar els drets humans de les persones atrapades en aquesta guerra. La Unió Africana, en particular, no ha mostrat el nivell requerit de lideratge ni ha emprès accions concretes segons la magnitud i la gravetat del conflicte.”

“Durant la seva cimera anual al febrer, la primera des de l'esclat del conflicte, l'Assemblea de Caps d'Estat i de Govern de la Unió Africana no va incloure la situació al Sudan com a punt específic de l'ordre del dia.”

“Al Consell de Seguretat de les Nacions Unides li ha portat gairebé un any adoptar una resolució sobre el Sudan que demani el cessament immediat de les hostilitats i un accés humanitari sense traves. No obstant això, malgrat la resolució, els combats continuen a tot el país, sense que s'hagin pres mesures per a protegir la població civil.”

A l'octubre de 2023, el Consell de Drets Humans de l'ONU va establir una Missió d'Investigació sobre el Sudan, amb el mandat d'investigar i determinar els fets i les causes fonamentals dels abusos i violacions de drets humans comesos durant el conflicte.

“Tot i el seu paper potencialment clau de promoure la rendició de comptes per les atrocitats comeses al Sudan, la Missió d'Investigació en l'actualitat és incapaç de complir significativament el seu mandat i encara no té tot el personal i el finançament que necessita a causa d'una congelació de les contractacions en l'ONU. El món no es pot permetre continuar mirant cap a una altra banda. Els Estats membres han de garantir els recursos necessaris i el suport polític total a la Missió d'Investigació sobre el Sudan, i han de situar els drets humans al Sudan en un lloc destacat de l'agenda del Consell de Drets Humans i altres òrgans de l'ONU”, ha manifestat Omayma Gutabi, directora executiva de Sudan Democracy First Group.

Una crisi humanitària de proporcions catastròfiques

Malgrat les múltiples declaracions d'alto e -foc, els combats s'han intensificat en tot el país. Més de 14.700 persones han mort, algunes d'elles en atacs deliberats i indiscriminats contra civils. Uns 10,7 milions de persones s'han vist desplaçades pel conflicte, la qual cosa converteix aquesta situació en la crisi de desplaçament intern més gran del món. Almenys 14 milions de nens i nenes —la meitat de la població infantil del país— necessiten ajuda humanitària.

El Programa Mundial d'Aliments de les Nacions Unides ha advertit que els fons per a la resposta humanitària internacional al Sudan continuen sent lamentablement insuficients, tot i l'advertiment de fam llançada per les organitzacions humanitàries. A finals de febrer, la crida de l'ONU només havia rebut un 5% dels fons requerits, la qual cosa soscava seriosament la prestació d'ajuda i serveis clau d'emergència.

“Els socis regionals i internacionals del Sudan han de pressionar les parts enfrontades perquè protegeixin la població civil i permetin un accés humanitari sense traves. També instem que augmenti immediatament l'ajuda humanitària per als qui han buscat refugi als països veïns la Sudan, així com per a les persones desplaçades internament, especialment les dones i les nenes, que estan exposades a violència sexual”, ha manifestat Omayma Gutabi.

Els museus, centres culturals i instal·lacions de recerca del Sudan també han estat saquejats i destruïts. El 15 d'abril de 2024, Amnistia Internacional, Sudan Democracy First Group i NGO International Film Festival realitzaran una exposició d'art a Nairobi en la qual reuniran artistes sudanesos en solidaritat amb la població civil del Sudan més afectada pel conflicte.

“Els artistes són agents d'esperança, una font de força i custodis dels llocs culturals. Amb l'actual conflicte, és possible que la història antiga del Sudan es destrueixi, ara que els qui la custodien han fugit a la recerca de protecció. En aquests moments, ens trobem en la cruïlla d'intentar salvar vides i preservar un llegat cultural que està desapareixent ràpidament. És crucial que aquests artistes del Sudan es reuneixin al cap d'un any per a generar solidaritat, recaptar fons per a les organitzacions locals i reflexionar sobre el futur del país”, ha manifestat Taye Balogun, fundador del NGO International Film Festival.

És hora d'acabar amb la impunitat

Des de 2003, Amnistia Internacional i altres organitzacions han documentat en reiterades ocasions dades sobre crims de guerra, crims de lesa humanitat i altres greus violacions del dret internacional humanitari perpetrades per les forces governamentals sudaneses, com l'homicidi il·legítim de civils, la destrucció il·legítima de béns civils, la violació de dones i nenes, el desplaçament forçat de població civil i l'ús d'armes químiques.

"La impunitat generalitzada a Sudan ha embravit les parts enfrontades i les seves milícies aliades per a continuar atacant a civils en contra del que disposa el dret internacional. Aquests perpetradors es consideren immunes a les conseqüències, i la inacció de la comunitat internacional no ha fet més que augmentar la seva gosadia”, ha manifestat Tigere Chagutah.

“Demanem a les parts enfrontades dle Sudan que cooperin plenament amb la Missió d'Investigació establerta pel Consell de Drets Humans de l'ONU. Els països veïns del Sudan també han de secundar i facilitar el treball d'aquesta missió fonamental”.

Informació complementària

L'actual conflicte armat del Sudan, que enfronta les Forces Armades de Sudan amb les Forces de Suport Ràpid, una força paramilitar governamental, va esclatar el 15 d'abril de 2023. Els combats van venir precedits per mesos de tensions entre els dos grups per la reforma potencial de les forces de seguretat que es proposava com a part de les negociacions per a constituir un nou govern de transició, entre altres qüestions.

El conflicte ha provocat el patimenr massiu de civils i una destrucció en gran escala. Els combats van començar inicialment a Khartum, però ràpidament es van estendre a altres zones del Sudan, com Darfur, Kordofan del Nord i l'estat de Gezira.