Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: L’ONU i la Unió Africana han d’intervenir per impedir la violència per motius ètnics a Al Fasher

Davant de les notícies sobre la intensificació del conflicte a Al Fasher, a la regió de Darfur Septentrional (Sudan), Tigere Chagutah, director regional d’Amnistia Internacional a l’Àfrica Oriental i Austral, ha afirmat: 

“L’escalada de violència a Al Fasher (Sudan) és atroç. Una vegada més, la població civil del Sudan se sent oblidada; la comunitat internacional, incloses la Unió Africana i les Nacions Unides, han d’actuar amb urgència per impedir que es continuïn cometent atrocitats a Al Fasher i les localitats pròximes; per protegir la població civil i per fer retre comptes als responsables. 

“S'ha informat del bombardeig del camp per a persones internament desplaçades a Abu Shouk, que van causar víctimes civils i que, en molts casos, no van poder fugir

Tigere Chagutah, Amnistia Internacional

“A Al Fasher hi viuen desenes de milers de persones internament desplaçades que, inicialment, havien fugit d’altres zones de Darfur a causa de la violència. El conflicte està tenint un cost devastador per a la població civil. S’ha informat del bombardeig del camp per persones internament desplaçades a Abu Shouk, que va causar víctimes civils que, en molts casos, no van poder fugir”

“Amnistia Internacional demana que totes les parts del conflicte posin fi als atacs deliberats i indiscriminats contra civils. Han de permetre l’accés segur i sense traves a l’ajuda humanitària i garantir el pas segur de civils que intentin fugir de la violència”. 

“Després de la presa d’altres ciutats de Darfur per part de les Forces de Suport Ràpid com El Geneina (al Darfur Occidental) l’any passat, es van cometre violacions massives de drets humans, com atacs per motius ètnics; homicidis deliberats de civils; violència sexual contra les dones i les nenes i matances, que recorden els crims de lesa humanitat, els crims de guerra i la neteja ètnica que van tenir lloc a Darfur fa dues dècades”

Informació complementària

A Al Fasher hi viuen 1,8 milions de persones, incloses centenars de milers de persones internament desplaçades que van fugir dels combats durant els primers anys de la dècada dels 2000. 

L’escalada de violència de l’abril de 2023 va tenir lloc després de setmanes de tensions entre les Forces Armades del Sudan i les Forces de Suport Ràpid per la reforma de les forces de seguretat durant les negociacions per un nou govern de transició. 

Les Forces Armades del Sudan i les Forces de Suport Ràpid van enderrocar conjuntament el govern de transició del país l’octubre del 2021. En un informe publicat a l’agost, Amnistia Internacional va revelar que, durant el conflicte, ambdues forces estaven cometent crims de guerra generalitzats.

L’informe Death Came To Our Home”: War Crimes and Civilians Suffering in Sudan documentava un nombre enorme de morts civils tant en els atacs deliberats com en els atacs indiscriminats de les parts enfrontades. Així mateix, es detallaven actes de violència sexual contra les dones i les nenes; atacs selectius contra béns de caràcter civil com hospitals i esglésies i saquejos generalitzats.