Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: sentència condemnatòria basada en càrrecs falsos contra una periodista

Svetlana Prokopyeva / Facebook

Davant la notícia d'avui que un tribunal de Rússia ha imposat una forta multa a Svetlana Prokopyeva, periodista de Ràdio Llibertat i col·laboradora de l'emissora de Ràdio Eco de Moscou, per "justificació del terrorisme", Natalia Zviagina, directora d'Amnistia Internacional Rússia, ha declarat:

"Utilitzar una legislació antiterrorista de definició ambígua per processar una periodista per uns comentaris en la ràdio demostra que les autoritats tenen la intenció inequívoca de reprimir la llibertat d'expressió i erosionar encara més la llibertat de premsa a Rússia".

Després de fer-se amb el control de la televisió, els mitjans impresos i, últimament, gran part del contingut de notícies online, les autoritats russes actuen ara contra intervencions a la ràdio i persegueixen una periodista per expressar lliurement les seves opinions.

"Les autoritats russes han d'anul·lar la condemna de Svetlana Prokopyeva i garantir que la legislació antiterrorista no s'utilitza per emmordassar persones crítiques amb govern, paralitzar debats d'interès públic o penalitzar periodistes independents".

Informació complementària

Al novembre de 2018, Svetlana Prokopyeva va parlar a la ràdio sobre les causes subjacents de l'atemptat suïcida amb explosius perpetrat contra la prefectura regional del Servei Federal de Seguretat a Arcàngel (nord-oest de Rússia), presumptament comès per Mikhail Zhlobitsky, de 17 anys. En els seus comentaris a la ràdio, publicats més tard a Internet, va afirmar que l'atemptat, que havia ferit tres persones i causat la mort de Zhlobitsky, era una reacció a la política de mà dura de l'Estat contra les crítiques i la seva repressió de les protestes pacífiques.

Al febrer de 2019, Svetlana Prokopyeva va ser acusada de "justificació del terrorisme" en aplicació de l'article 205.2 del Codi Penal de Rússia, delicte punible amb fins a set anys de presó. El 3 de juliol de 2020, la Fiscalia de l'Estat va demanar al tribunal una pena de sis anys de presó per a ella, així com la seva inhabilitació per exercir el periodisme durant quatre anys. El 6 de juliol va ser declarada culpable del delicte i condemnada a pagar una multa de 500.000 rubles (7.000 dòlars EUA).