Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Més de 1.300 manifestants detinguts després de la mobilització militar parcial de Putin

Photo by Contributor/Getty Images

En resposta a la detenció d'almenys 1.386 manifestants pacífics que participaven en concentracions en diferents llocs de Rússia després de la crida del president Vladimir Putin a mobilitzar tropes addicionals per a combatre a Ucraïna, Denis Krivosheev, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, ha afirmat:
 
“Mentre el president Vladimir Putin mira d'augmentar el subministrament cada vegada més escàs de tropes per a la invasió russa d'Ucraïna, milers de ciutadans i ciutadanes russos a tot el país han marxat pacíficament pels carrers per protestar contra la mobilització i la guerra. Alcen la seva veu tot i la repressió que s'exerceix sobre el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica i quan noves lleis repressives penalitzen qualsevol forma d'activisme contra la guerra".
 
“Totes les persones tenen dret a expressar lliurement les seves opinions i a protestar pacíficament, també com a resposta a l'agressió russa contra Ucraïna. Totes les persones detingudes únicament per protestar de manera pacífica contra la mobilització i la guerra han de ser posades en llibertat immediata i incondicional, i ha de posar-se fi a tota represàlia contres les veus discrepants a Rússia".
 
“La comunitat internacional ha d'intensificar els seus esforços per a posar fi a l'agressió russa contra Ucraïna, entre altres coses fent costat als qui protesten pacíficament contra la invasió o es neguen per motius de consciència a participar en el conflicte.”
 
Informació complementària

Per detenir les persones que es manifestaven, els agents de policia van fer un ampli ús de força innecessària i excessiva, com ara cops amb porres i tècniques d'immobilització pel coll. A Sant Petersburg, una persona va sofrir fractura d'un braç després de ser colpejada per la policia.
 
Segons l'organització de drets humans independent OVD-Info, la policia va entregar citacions per a allistar-se en centres de reclutament militar a diversos homes detinguts ahir a Moscou i aVoronezh, en el centre de Rússia. Els detinguts també corren el risc de ser sotmesos a enjudiciament administratiu o penal.
 
Amnistia Internacional duu a terme actualment una campanya global per a fer front als atacs sense precedents contra manifestants pacífics a tot el món. Entre altres coses, la campanya insta els governs a cessar en l'ús indegut dels sistemes judicials penals, civils i administratius per a silenciar i dissuadir els qui protesten.
 
Totes les persones tenen dret a expressar lliurement les seves opinions i a protestar pacíficament, també com a resposta a l'agressió russa contra Ucraïna.