Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Les autoritats irrompen en un espectacle 'drag', primer cas de “extremisme” relacionat amb persones LGBTI

@ worldprotests / Telegram

En resposta a la notícia que les autoritats russes han engegat la primera investigació penal adreçada contra les persones LGBTI en virtut de lleis “antiextremistes” després d'irrompre en un espectacle drag en Oremburg, Natalia Zviagina, directora d'Amnistia Internacional Rússia, ha afirmat:

“El que les persones LGBTI i els grups activistes de drets humans temien des de finals de l'any passat ha acabat passant: les forces de l'ordre russes, encoratjades per la vergonyosa sentència del Tribunal Suprem, que va declarar “extremista” un “moviment internacional LGBTI” inexistent, han obert el seu primer cas de “extremisme” relacionat amb les persones LGBTI.

“Resulta especialment reprovable que es permetés a membres d'un grup nacionalista rus ajudar la policia en la seva batuda de l'espectacle drag del club Pose d'Oremburg, en el sud-oest de Rússia, a principis d'aquest mes. Aquest tipus de cooperació entre les forces de l'ordre i activistes nacionalistes fomenta un entorn d'impunitat respecte a les agressions homòfobes i transfòbiques i instiga un clima de por entre les persones LGBTI.”

“La comunitat internacional ha de demanar a les autoritats russes que revisin la sentència homòfoba del Tribunal Suprem i posin fi immediatament a la persecució de les persones LGBTI. És imperatiu garantir que totes les persones, sense excepció, gaudeixen de tots els drets humans".

Informació complementària

Durant la batuda del 12 de març en el club Pose, la policia i membres d'un grup nacionalista local que havien informat sobre el club, van obligar clients i artistes a tombar-se cap per avall al terra. Les drag queen que actuaven van romandre seminues mentre se'ls confiscaven els vestits i perruques. Els activistes nacionalistes van filmar la batuda i van publicar el vídeo en línia aquest mateix dia.

Segons informes del 18 de març, al club se l'acusa ara de “organitzar un grup extremista i participar-hi”, la qual cosa comporta una pena màxima de 10 anys de presó. Es desconeix el nombre de persones que estan sent investigades.

Les batudes policials en establiments d'ambient LGBTI, inclosos bars, clubs i saunes, van augmentar a Rússia després de la sentència que va emetre el Tribunal Suprem el 30 de novembre de 2023.