Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

República Democràtica del Congo: La reinstauració de les execucions mostra un menyspreu cruel pels drets humans

© David McNew / Getty Images

En resposta a la notícia que, després d'una pausa de dos decennis, el govern de República Democràtica del Congo vol reprendre les execucions en un intent per combatre als grups armats i la violència de les bandes, Tigere Chagutah, director regional d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental i Austral, ha declarat:

“La decisió del govern de reinstaurar les execucions constitueix una flagrant injustícia per a les persones condemnades a mort a República Democràtica del Congo, i mostra un menyspreu cruel pel dret a la vida. Es tracta d'un pas enrere enorme per al país i d'un senyal més que el govern de Tshisekedi s'està tirant enrere en el seu compromís de respectar els drets humans”.

“Independentment que els condemnats a mort estan en l'exèrcit nacional o en la policia, en grups armats o implicats en violència de bandes, tothom té dret a la vida i a gaudir de protecció. Aquesta decisió posarà en perill la vida de centenars de persones que han estat condemnades a mort, incloses les que van ser-ho després de judicis injustos i per càrrecs de motivació política.”

“Amb un sistema de justícia ineficient i ineficaç, que el mateix president Tshisekedi ha descrit com a ‘malalt’, aquesta deplorable decisió del govern significa que moltes persones innocents corren ara perill de ser executades. Això resulta encara més alarmant tenint en compte la repressió que s'està exercint contra opositors polítics, activistes de drets humans i periodistes.”

La pena de mort és el màxim exponent de pena cruel, inhumana i degradant. El govern de República Democràtica del Congo ha de detenir immediatament qualsevol pla per a reprendre les execucions, i dictar una moratòria oficial de les execucions amb vista a l'abolició de la pena capital.”

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, independentment de qui sigui la persona acusada, de la naturalesa o les circumstàncies del delicte, de la culpabilitat o la innocència i del mètode d'execució.

Informació addicional

  • Les últimes execucions de què es va tenir notícia a la República Democràtica del Congo es van dur a terme el 2003.
  • El 13 de març de 2024, la ministra de Justícia congolesa va notificar formalment a les autoritats judicials la decisió del govern de reprendre les execucions per a un seguit de delictes. El govern va justificar la seva decisió per la necessitat de combatre la “traïció” en el si de l'exèrcit en un moment en què s'enfronta a una escalada dels conflictes armats, especialment amb el ressorgiment del grup armat Moviment 23 de Març (M23) secundat per Ruanda, i la necessitat de posar fi a la mortal violència de les bandes en diverses ciutats, inclosa la capital, Kinshasa.
  • El sistema de justícia congolès està assolat per nombrosos problemes, i els judicis poques vegades compleixen les normes sobre judicis justos documentades per Amnistia Internacional i altres organitzacions.
  • El mateix president Tshisekedi s'ha queixat públicament en diverses ocasions del mal funcionament de la justícia al país, i enguany ha descrit el sistema judicial com a “malalt”.