Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Regne Unit: El judici a Greta Thunberg posa en relleu una “alarmant repressió” de manifestants pel clima

© Shutterstock

“El judici avui a Londres de l'activista pel clima Greta Thunberg és part d'una alarmant repressió dels qui es manifesten pel clima al Regne Unit”, ha declarat Amnistia Internacional.

Thunberg està acusada juntament amb altres quatre persones, també manifestants, d'un presumpte delicte contra l'ordre públic en una protesta pel clima celebrada davant una conferència del sector petrolier i del gas a Londres (Regne Unit) el 17 d'octubre.

Els cinc activistes van ser acusats de “no complir una condició imposada en virtut de l'article 14 de la Llei d'Ordre Públic” de sortir de la carretera i pujar a la vorera.

Les facultats policials d'imposar condicions en aplicació de l'article 14 s'han ampliat significativament amb la recent legislació antiprotestes fins al punt que ara poden usar-se en relació amb gairebé qualsevol protesta.

Sacha Deshmukh, directora executiva d'Amnistia Internacional Regne Unit, ha declarat:

“Greta Thunberg hauria de ser aplaudida per les seves protestes pacífiques pel clima, no empresonada. Els càrrecs contra Thunberg i totes les persones dedicades a l'activisme posen en relleu tot el que està malament en la vigilància policial de les protestes al Regne Unit avui. La policia empra cada vegada més les seves facultats ampliades per a silenciar protestes legítimes".

“Thunberg és una de les desenes d'activistes atrapades en l'alarmant repressió del Regne Unit dels qui protesten pel clima. Els nostres drets a protestar pacíficament i a la llibertat d'expressió estan sotmesos a un atac sostingut en el qual les autoritats intenten emmordassar les protestes no violentes”.

“Des del moviment contra l'esclavitud a les sufragistes, el Regne Unit té una llarga i orgullosa tradició de protesta que aquest govern ha de protegir”.

“Cal derogar les draconianes facultats antiprotesta de la Llei de Policia, Delinqüència, Imposició de Penes i Tribunals, i la Llei d'Ordre Públic; i ha de restablir-se íntegrament el nostre dret bàsic a protestar pacíficament”.

Atacs contra activistes pel clima

La setmana passada, el relator especial de l'ONU sobre defensors i defensores ambientals, Michel Forst, va publicar un dur examen que documenta atacs que han sofert activistes ambientals al Regne Unit.