Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Reculada dels Estats Units pel que fa als avenços globals en el dret a l'avortament

REUTERS/Jonathan Ernst

En els últims mesos s'ha fet palès que el dret a l'avortament als EUA continua rebent atacs. Aquest mateix mes ha entrat en vigor a Texas la llei SB8, que prohibeix l'avortament després de les primeres sis setmanes d'embaràs -abans que moltes dones sàpiguen que estan embarassades- i privatitza l'aplicació de la llei contra els qui ofereixen serveis d'avortament. Abans que acabi l'any, la Cort Suprema escoltarà els al·legats orals en resposta a un procés judicial en Mississippi que amenaça amb revertir les salvaguardes de l'avortament establertes fa decennis en virtut de la causa Roe v. Wade.

Avui, en resposta a aquests esdeveniments i en reconeixement del Dia Internacional de l'Avortament Segur, Tarah Demant, directora del Programa sobre Gènere, Sexualitat i Identitat d'Amnistia Internacional Estats Units, ha manifestat:

"Prohibir l'accés legal a l'avortament no posa fi a l'avortament; contràriament, obliga les persones que estan embarassades a recórrer a avortaments perillosos, fet que vulnera els seus drets i incrementa la mortalitat i la morbiditat maternes. Sobretot, les polítiques restrictives afecten desproporcionadament grups marginats -incloses les persones amb baixos ingressos, de minories o indígenes i les persones transgènere que no s'ajusten a les convencions del gènere- que ja es troben amb obstacles per accedir a l'atenció de la salut i sovint manquen de mitjans per recórrer a serveis d'avortament segur i legal en un altre lloc. Ja hem vist les conseqüències d'aquest tipus de legislació draconiana: a El Salvador, en la pràctica aquestes polítiques han constituït tortura, discriminació i la negació dels drets de les persones embarassades".

"Mentre que les decisions de legalitzar i despenalitzar l'avortament a l'Argentina i Mèxic durant l'any passat representen una victòria enorme per a la comunitat global, la prohibició recent de l'avortament a Texas i la propera vista oral del procés judicial de Mississippi són un fosc recordatori que els Estats Units se situa al darrere d'altres nacions en la seva obligació de protegir els drets de les persones embarassades. Amnistia Internacional reitera les seves peticions al govern dels EUA perquè protegeixi el dret a l'avortament. Qualsevol altra cosa significa incomplir els drets humans, inclòs el dret a la vida, l'autonomia corporal i la dignitat".