1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Polònia: Violenta devolució sumària a Bielorússia de 17 persones afganeses a la frontera

Policia polonesa davant de la tanca amb filat a la frontera amb Bielorússia al mes d'agost. Foto: Dominika Zarzycka / NurPhoto via Getty Images.

Amnistia Internacional sent profunda preocupació pels informes que indiquen que 17 de les 32 persones afganeses atrapades a la frontera entre Polònia i Bielorússia des d'agost de 2021 han estat retornades forçadament a Bielorússia després d'intentar creuar la tanca de filat per entrar a Polònia. Les autoritats poloneses admeten que s'han utilitzat "mesures coercitives directes" contra persones del grup que van intentar superar la tanca.

Amnistia Internacional ha verificat un vídeo distribuït per les autoritats bielorusses en el qual es veu a persones creuant la frontera a la zona d'Usnarz Górny. Segons l'organització polonesa Fundacja Ocalenie, un grup de 17 persones, almenys una d'elles menor d'edat, van ser detingudes violentament després de creuar avui la tanca cap a Polònia. Van ser recloses en un centre de la guàrdia de fronteres a Polònia i després retornades sumàriament a Bielorússia per les autoritats poloneses. Una investigació digital duta a terme per Amnistia Internacional ja havia mostrat que aquest mateix grup havia estat sotmès al que se sospitava que era una devolució forçada a l'agost.

"Aquest grup de persones afganeses ja porta dos mesos retingut en pèssimes condicions a la frontera entre Polònia i Bielorússia. La violència d'avui i les devolucions sumàries a Bielorússia són una clatellada al dret internacional i al dret humà a sol·licitar asil. La mesura menysprea de forma flagrant una resolució del Tribunal Europeu de Drets Humans que ordena a les autoritats poloneses que ofereixin assistència al grup i els prohibeix retornar a aquestes persones a Bielorússia mentre siguin a Polònia", va afirmar Nils Muižnieks, director de l'Oficina Regional d'Europa d'Amnistia Internacional

El 25 d'agost, el Tribunal Europeu de Drets Humans va ordenar a Polònia que proporcionés a aquest grup de 32 persones afganeses "alimentació, aigua, roba, atenció mèdica adequada i, si pot ser, un refugi provisional". El 27 de setembre, el Tribunal va ampliar l'ordre "fins a nou altre avís", i va ordenar a més que, mentre el grup estigués en territori polonès, no fos retornat a Bielorússia.

Malgrat això, el grup va ser retornat a Bielorússia en virtut d'un decret ministerial polonès d'agost de 2020 que establia que les persones interceptades a l'àrea fronterera havien de sortir de Polònia i ser "retornades a la frontera estatal", excepte les incloses en determinades categories. La frontera polonesa porta en estat d'emergència des del 2 de setembre, per la qual cosa queda fora de l'abast de periodistes, membres del Parlament i activistes.

"El govern polonès ha demostrat una immensa crueltat en intentar legitimar les devolucions sumàries il·legals de persones que sol·liciten asil a la seva frontera. La UE i el dret internacional són perfectament clars respecte a això: és il·legal retornar sumàriament les persones que creuen la frontera de forma irregular sense avaluar-ne les circumstàncies", ha manifestat Nils Muižnieks

Amnistia Internacional demana al govern de Polònia que posi fi a les devolucions sumàries, anul·li la reforma jurídica sobre el tancament de fronteres i garanteixi que els qui busquen protecció poden accedir de forma segura al seu territori.