Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Pakistan: Inundacions letals són un avís als països rics per posar remei a un canvi climàtic desenfrenat

Visual News Pakistan
  • Els Estats, segons la seva obligació en matèria de drets humans d'oferir cooperació i assistència internacionals, han de fer costat al Pakistan quan les inundacions destrueixen vides i afecten diversos drets humans.
  • Aquestes inundacions són un cru advertiment del devastador impacte del canvi climàtic, i els Estats més responsables de la crisi climàtica han de compensar i posar remei a les pèrdues i danys causats per aquesta crisi.

“Els Estats més rics que tenen la responsabilitat del canvi climàtic han de reparar injustícies històriques i fer costat a països de baixes emissions com el Pakistan després que aquestes inundacions letals hagin mostrat el devastador impacte del canvi climàtic”, ha afirmat Rimmel Mohydin, responsable de campanyes sobre el Pakistan d'Amnistia Internacional.

“Els Estats que s'han enriquit amb l'ús de combustibles fòssils i altres pràctiques insostenibles han de complir les seves obligacions internacionals i indemnitzar i proporcionar altres formes de reparació per les pèrdues i danys que sofreix la població del Pakistan”, ha declarat Amnistia Internacional.

Des del 1959, el Pakistan ha estat responsable del 0,4% d'emissions històriques, i tot i això figura com un dels llocs del món més vulnerables al clima segons conclusions conjuntes del Banc Mundial i del Banc Asiàtic de Desenvolupament. Solament aquestes inundacions, segons estimacions inicials, han costat al país 10.000 milions de dòlars. Les recents inundacions són un devastador avís que les conseqüències del canvi climàtic s'estan intensificant i posen en relleu la importància que els Estats es posin al dia en els seus esforços d'adaptació i mitigació.

La resposta del Pakistan

Segons informes del govern, els danys causats per les inundacions al Pakistan són de gran abast, i deixen a gairebé 750.000 persones sense accés a un habitatge segur i adequat. S'han inundat grans extensions de terres de cultiu, la qual cosa ha destruït collites i posa en perill el subministrament d'aliments del país. La ministra federal per al Canvi Climàtic, Sherry Rehman, va declarar el dilluns que “un terç del país està sota l'aigua” i va qualificar la situació de “crisi de proporcions inimaginables”. Els danys soferts per les infraestructures i les connexions d'Internet i de telèfon estan dificultant greument les operacions de rescat i ajuda.

El canvi climàtic comporta no sols augments de les temperatures, sinó també fenòmens meteorològics extrems. Encara que les inundacions poden ser causades per diversos factors, la pujada de les temperatures pot augmentar en gran manera la probabilitat que es produeixin pluges extremes que desbordin els murs de contenció fluvials en algunes zones del Pakistan. Les inundacions de 2010, que van causar la mort de 1.700 persones, van ser atribuïbles en gran mesura a l'augment de les temperatures globals.

“La destrucció i la mort al Pakistan mostren que aquestes inundacions podrien reforçar les desigualtats existents i posar milions de persones en risc de quedar-se sense casa i de patir fam, una salut precària i fins i tot la mort prematura. El govern ha de defensar els drets humans de les comunitats afectades i prendre mesures preventives per a protegir als qui corren més risc de patir les repercussions del desastre”, va prosseguir Rimmel Mohydin.

La pobresa i el gènere afecten l'impacte de les inundacions

Les inundacions han tingut un impacte especialment devastador en les persones que viuen en la pobresa, perquè moltes d'elles resideixen en habitatges inadequats i de baixa qualitat a la vora dels rius, en zones baixes i en zones de difícil accés degut a l'absència d'infraestructures adequades. Poc s'ha fet fins ara per a protegir aquestes comunitats dels impactes del canvi climàtic.

Les dones sofreixen especialment l'impacte negatiu de les inundacions. Segons el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA), hi ha gairebé 650.000 dones embarassades en les zones afectades per les inundacions, i gairebé 73.000 donaran a llum el mes vinent. A la província de Sind, més de 1.000 centres de salut estan danyats en part o totalment, mentre que en els districtes afectats de Balutxistan hi ha 198 centres de salut afectats.

També augmenta la probabilitat que les dones i les nenes pateixin violència de gènere, segons UNICEF, a causa del col·lapse dels mecanismes de protecció social i d'ordre públic durant una crisi. A més, l'elaboració de programes d'ajuda ha de tenir en compte la higiene menstrual, perquè el UNFPA calcula que entre les víctimes de les inundacions hi ha 8,2 milions de dones en edat reproductiva.

Les desigualtats existents basades en el gènere, la condició socioeconòmica, l'edat i altres identitats es veuran sens dubte exacerbades per les inundacions. La situació dels grups marginats, com el de les persones que viuen en la pobresa, empitjorarà de manera inevitable. El recentment creat Centre Nacional de Resposta i Coordinació per a les Inundacions haurà de tenir en compte les necessitats i requisits de diferents comunitats quan planegi la seva estratègia per a protegir la població dels desoladors efectes de les inundacions”, va concloure Rimmel Mohydin