Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Nigèria: han d'investigar-se les morts de manifestants a mans de l'exèrcit

REUTERS/Temilade Adelaja
  • Almenys 12 persones assassinades a Alausa i el peatge de Lekki, a Lagos
  • Centenars de persones erides de gravetat
  • Videovigilancia desmantellada per encobrir assassinat

Una investigació sobre el terreny d'Amnistia Internacional ha confirmat que l'exèrcit i la policia nigerians van matar almenys 12 manifestants pacífics ahir a dos llocs de Lagos. Les morts es van produir a Lekki i Alausa, on milers de persones protestaven contra la brutalitat policial com a part del moviment #EndSars (poseu fi a la SARS, la Unitat Especial Antirrobatoris de la policia per les seves sigles en anglès).

Les dades recaptades de testimonis presencials, vídeos i informes d'hospitals confirmen que entre les 6:45 de la tarda i les 9 de la nit de dimarts 20 d'octubre, l'exèrcit nigerià va obrir foc contra milers de persones que demanaven pacíficament una bona governança i la fi de la brutalitat policial.

Testimonis de la protesta de Lekki van explicar a Amnistia Internacional que els soldats van arribar el dimarts, cap a les 6:45 pm, hora local, i van obrir foc contra els manifestants de #EndSARS sense previ avís. Testimonis presencials de la protesta d'Alausa van afirmar que un grup de soldats i policies de la Unitat de Resposta Ràpida els va atacar cap a les 8 del vespre, actuació que es va resoldre amb almenys dues persones mortes i una de greument ferida.

"Obrir foc contra manifestacions pacífics és una violació flagrant dels drets de les persones a la vida, a la dignitat, i a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. Els soldats tenien clarament una sola intenció: matar sense conseqüències", ha declarat Osai Ojigho, directora de país d'Amnistia Internacional Nigèria.

Amnistia Internacional va rebre informes que indicaven que, poc abans dels trets, funcionaris del govern van retirar les càmeres de videovigilància situades en el peatge de Lekki, on els manifestants d'#EndSARS portaven acampats dues setmanes, i es va tallar l'electricitat, en un intent evident d'ocultar proves. Igual que en casos anteriors documentats per Amnistia Internacional, els militars suposadament es van emportar de tots dos llocs algunes de les persones havien perdut la vida o resultat ferides.

"Aquests trets constitueixen sens dubte execucions extrajudicials. Ha d'obrir-se una investigació immediata i els presumptes autors han de retre comptes en judicis justos. Les autoritats han de garantir l'accés a la justícia i recursos efectius per a les víctimes i les seves famílies", va concloure Osai Ojigho.

Informació complementària

Amnistia Internacional observa els successos a Nigèria des que va començar la protesta #EndSars, el 8 d'octubre de 2020. Almenys 56 persones han mort des que va començar la protesta, unes 38 només dimarts. Entre les víctimes hi ha tant manifestants com sicaris suposadament contractats per les autoritats per enfrontar-se als primers. En molts casos, les forces de seguretat han recorregut a la força excessiva per tractar de controlar les protestes o aturar-les.