Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: El nou bloqueig d'Internet, "atroç i irresponsable"

REUTERS/Stringer

En resposta a informes fiables sobre l'actual situació de bloqueig generalitzat de l'accés a Internet en els dispositius mòbils a Myanmar, Ming Yu Hah, directora regional adjunta de Campanyes d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Bloquejar l'accés a Internet enmig de la inestabilitat d'un cop militar, una crisi humanitària i una pandèmia, és una decisió atroç i irresponsable".  

"Des del cop de l'1 de febrer, la població de Myanmar s'ha vist obligada a enfrontar-se a una deplorable situació d'incertesa. Un bloqueig generalitzat d'Internet la posaria en més risc de patir violacions de drets humans a mans de l'exèrcit".

"L'exèrcit ha de restablir immediatament totes les telecomunicacions i deixar de posar en perill els drets de la població. Tots els operadors de telefonia mòbil i els proveïdors de telecomunicacions a Myanmar han de sol·licitar aclariments urgents a les autoritats del país".

Informació complementària

Segons els informes, el 6 de febrer l'exèrcit de Myanmar va ordenar a les empreses de telecomunicacions del país que interrompessin totalment els serveis d'Internet i 4G. Segons la informació rebuda per Amnistia Internacional, el bloqueig serà efectiu fins al dilluns 8 de febrer.

Una ordre anterior, del 5 de febrer, ordenava a les empreses de telecomunicacions bloquejar l'accés a Twitter i a Instagram.  
El 4 de febrer, l'exèrcit ja havia anunciat que estava ordenant als operadors de telecomunicacions bloquejar l'accés a Facebook fins al 7 de febrer.  

Mentre es desenvolupava el cop militar de l'1 de febrer, va haver informes d'interrupció del servei telefònic i d'Internet a diverses zones del país, inclosa la seva capital, Nay Pyi Taw, així com la seva major ciutat, Rangun, i també en els estats de Shan i de Kachin i a les regions de Mandalay i de Sagaing. Posteriorment es va restablir l'accés.

També hi ha hagut restriccions d'accés a Internet des de dispositius de telefonia mòbil a les zones dels estats de Rakhine i Chin afectades des de fa més d'un any pel conflicte. Pel que sembla, l'accés 4G a Internet es va restablir a última hora de la nit del 2 de febrer de 2021.  

Aquestes restriccions suposen un veritable perill per a poblacions en risc, especialment durant la pandèmia de COVID-19, quan l'accés a la informació és tan fonamental, i encara més donada la tensa situació que viu el país a causa del cop i a les zones afectades pel conflicte.

Segons els Principis rectors sobre les empreses i els drets humans, de l'ONU, les empreses tenen la responsabilitat de respectar els drets humans amb independència de les accions o obligacions de l'Estat i per sobre del compliment de les lleis nacionals.