Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Myanmar: El nou bloqueig d'Internet, "atroç i irresponsable"

REUTERS/Stringer

En resposta a informes fiables sobre l'actual situació de bloqueig generalitzat de l'accés a Internet en els dispositius mòbils a Myanmar, Ming Yu Hah, directora regional adjunta de Campanyes d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Bloquejar l'accés a Internet enmig de la inestabilitat d'un cop militar, una crisi humanitària i una pandèmia, és una decisió atroç i irresponsable".  

"Des del cop de l'1 de febrer, la població de Myanmar s'ha vist obligada a enfrontar-se a una deplorable situació d'incertesa. Un bloqueig generalitzat d'Internet la posaria en més risc de patir violacions de drets humans a mans de l'exèrcit".

"L'exèrcit ha de restablir immediatament totes les telecomunicacions i deixar de posar en perill els drets de la població. Tots els operadors de telefonia mòbil i els proveïdors de telecomunicacions a Myanmar han de sol·licitar aclariments urgents a les autoritats del país".

Informació complementària

Segons els informes, el 6 de febrer l'exèrcit de Myanmar va ordenar a les empreses de telecomunicacions del país que interrompessin totalment els serveis d'Internet i 4G. Segons la informació rebuda per Amnistia Internacional, el bloqueig serà efectiu fins al dilluns 8 de febrer.

Una ordre anterior, del 5 de febrer, ordenava a les empreses de telecomunicacions bloquejar l'accés a Twitter i a Instagram.  
El 4 de febrer, l'exèrcit ja havia anunciat que estava ordenant als operadors de telecomunicacions bloquejar l'accés a Facebook fins al 7 de febrer.  

Mentre es desenvolupava el cop militar de l'1 de febrer, va haver informes d'interrupció del servei telefònic i d'Internet a diverses zones del país, inclosa la seva capital, Nay Pyi Taw, així com la seva major ciutat, Rangun, i també en els estats de Shan i de Kachin i a les regions de Mandalay i de Sagaing. Posteriorment es va restablir l'accés.

També hi ha hagut restriccions d'accés a Internet des de dispositius de telefonia mòbil a les zones dels estats de Rakhine i Chin afectades des de fa més d'un any pel conflicte. Pel que sembla, l'accés 4G a Internet es va restablir a última hora de la nit del 2 de febrer de 2021.  

Aquestes restriccions suposen un veritable perill per a poblacions en risc, especialment durant la pandèmia de COVID-19, quan l'accés a la informació és tan fonamental, i encara més donada la tensa situació que viu el país a causa del cop i a les zones afectades pel conflicte.

Segons els Principis rectors sobre les empreses i els drets humans, de l'ONU, les empreses tenen la responsabilitat de respectar els drets humans amb independència de les accions o obligacions de l'Estat i per sobre del compliment de les lleis nacionals.