Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El Líban ha d'aturar els suposats retorns voluntaris de persones refugiades sirianes

© Vassilis Poularikas/NurPhoto via Getty Images

En resposta a la notícia que la Direcció General de la Seguretat General del Líban començarà la setmana que ve a enviar de tornada al seu país persones refugiades sirianes en un suposat procés voluntari, Diana Semaan, directora en funcions d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, ha declarat:

“Les autoritats libaneses estan incrementant els suposats retorns voluntaris, un pla que existeix des de fa quatre anys, quan és ben sabut que les persones refugiades al Líban no estan en situació de prendre una decisió lliure i informada sobre el seu retorn per les restrictives polítiques del govern sobre desplaçament i residència, la discriminació generalitzada, la manca d'accés a serveis essencials així com la falta de disponibilitat d'informació objectiva i actualitzada sobre l'actual situació dels drets humans a Síria.

“Amb el seu entusiasme a facilitar aquests retorns, les autoritats libaneses estan posant  les persones refugiades libaneses en perill de patir abusos cruels i persecució a la seva arribada a Síria. El Líban ha de respectar les seves obligacions en virtut del dret internacional i detenir els seus plans de retorn massius de persones refugiades sirianes.

“Amb l'economia del país sumida en una espiral de crisi, la comunitat internacional ha de continuar fent costat a les més d'un milió de persones refugiades sirianes que hi ha al Líban per evitar que augmentin encara més els retorns insegurs.”

Informació complementària

El 12 d'octubre, el president libanès Michel Aoun va anunciar que la Direcció General de la Seguretat General del Líban començaria a enviar persones refugiades sirianes al seu país “per tandes” a partir de la setmana següent. El 13 d'octubre, el general Abbas Ibrahim, cap de la Direcció General de la Seguretat General, va afirmar que 1.600 persones refugiades sirianes retornaran després de l'aprovació del govern sirià.

Segons la Direcció General, les persones refugiades sol·liciten el retorn en les oficines de registre que gestiona en tot el país. A continuació, aquest organisme procedeix a recopilar tots els noms de persones inscrites com a refugiades i organitza el seu transport en autobusos fins a la frontera amb Síria. Segons l'acord bilateral, la Direcció General de la Seguretat General libanesa envia també llistes de noms de persones que estan inscrites com a refugiades al govern sirià per a la seva aprovació prèvia abans del seu retorn a aquest país.

Perquè el retorn de persones refugiades al seu país d'origen sigui autènticament voluntari, ha d'estar basat en el seu consentiment lliure i informat. No obstant això, donades les terribles condicions del Líban, sembla dubtós que les persones refugiades sirianes puguin donar un consentiment realment lliure.

El dret internacional prohibeix la “devolució constructiva”, que es produeix quan els Estats utilitzen mitjans indirectes per pressionar les persones a tornar a un lloc on correrien un perill real de patir violacions greus de drets humans.

Amnistia Internacional creu que en molts casos les injustes polítiques del govern libanès són un factor fonamental en la decisió de sortir del país. En aquests casos, el consentiment de la persona refugiada a ser repatriada no pot considerar-se lliure.

Amnistia Internacional hadocumentattortures, violència sexual, desaparicions forçades i detencions arbitràries sofertes per persones refugiades sirianes en retornar al seu país. Els qui van marxar de Síria al començament del conflicte corren greu perill de sofrir represàlies al seu retorn per les opinions polítiques que se'ls atribueixen o com a càstig per haver fugit del país.