Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel/TPO: Tribunal Suprem manté la deportació del director de HRW i confirma l'agenda d'Israel contra els drets humans

Davant la notícia que el Tribunal Suprem d'Israel ha confirmat l'ordre de deportació d'Omar Shakir, director de Human Rights Watch (HRW) per a Israel/Palestina, el director adjunt d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, Saleh Higazi, ha declarat:

«La decisió del Tribunal Suprem d'Israel de confirmar la deportació d'Omar Shakir il·lustra encara millor el paper fonamental que està duent a terme aquesta instrucció a l'hora de mantenir l'agenda contra els drets humans del país. Amb aquesta sentencia, el Tribunal ha deixar expressament clar que qui s'atreveixi a pronunciar-se sobre les violacions dels drets humans de les autoritats israelianes seran tractats com a enemics de l'estat.

Amb aquesta sentencia, el Tribunal Suprem ha deixat molt clar que qui s'atreveixi a pronunciar-se sobre les violacions de drets humans de les autoritats israelianes seran tractats com a enemics de l'Estat
Saleh Higazi, Amnistia Internacional

«Les persones que defensen els drets humans duen a terme un paper essencial en la denúncia dels abusos del govern i en la promoció del debat públic. La decisió d'avui és una mesura covard que confirma la resolució opressiva d'Israel de silenciar a tota costa les organitzacions independents dels drets humans".

«Promoure un boicot o exigir simplement que les empreses respectin el dret internacional són formes d'expressió pacífica que els tribunals han de protegir. En canvi, el Tribunal Suprem d'Israel ha fet exactament el contrari i s'ha sumat a l'atac contra HRW i la comunitat de drets humans".

«El món no s'ha de quedar en silenci davant d'aquesta paròdia de justícia. La comunitat internacional, inclosos aliats d'Israel com els Estats Units, tenen la responsabilitat de pressionar Israel perquè revoqui aquesta reprovable decisió i deixi clar que aquest tipus de repressió és totalment inacceptable i tindrà conseqüències.»

Informació complementària

El 7 de maig de 2018, el Ministre d'Interior israelià va revocar el permís de treball d'Omar Shakir, ciutadà nord-americà, al·legant que havia violat la llei «antiboicot» israeliana del 2011. Una esmena del 2017 a la Llei d'Entrada a Israel nega l'entrada a Israel i als Territoris Palestins Ocupats (TPO) a totes els persones que demanin o donin suport a un boicot a Israel. El 16 d'abril del 2019, el Tribunal Suprem del Districte de Jerusalem va confirmar l'ordre de deportació.

Omar Shakir i HRW van recórrer en contra de la sentencia davant del Tribunal Suprem d'Israel. Amnistia Internacional es va personificar en el recurs presentant un informe amicus curiaedavant del Tribunal Suprem israelià. El recurs va ser desestimat i el Tribunal Suprem ha confirmat avui l'ordre de deportació. La decisió d'executar l'ordre depèn ara del govern israelià. Si segueix endavant, Omar Shakir tindrà 20 dies per sortir del país.

Amnistia Internacional considera que les crides com la realitzada per HRW i Omar Shakir, en què demanaven a les empreses que es respectés el dret internacional, estan protegides pel dret a la llibertat d'expressió. No han de ser ni són interpretades com unes crides al boicot. Tot i així, en cas de que les autoritats israelianes considerin que aquestes activitats sí que constitueixen a una crida al boicot, Amnistia Internacional creu que s'ha de permetre els qui defensin aquestes crides que expressin lliurement la seva opinió.

En els darrers anys, les autoritats israelianes han intensificat radicalment els seus actes de fustigació i intimidació contra els qui defensen els drets humans i la societat civil, tant a Israel com als TPO. Els grups de drets humans són objecte de continues agressions mitjançant lleis i polítiques governamentals restrictives, a les quals se'ls suma una campanya de difamació que té com a finalitat deslegitimar el treball per aquests drets. Fa poc, a Laith Abu Zeyad, responsable de la campanya d'Amnistia Internacional sobre Israel i els Territoris Palestins Ocupats (TPO), se li va prohibir viatjar a l'estranger per raons de seguretat, aparentment com a càstig pel treball de drets humans de l'organització.