Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hong Kong no ha d'expulsar una activista transgènere a la Xina continental

© Particular

Una activista transgènere xinesa que serà excarcerada demà després de complir la seva condemna de presó a Hong Kong correria greu perill de persecució en cas ser expulsada a la Xina continental. En lloc d'això, se li ha de permetre romandre a Hong Kong o viatjar a un altre destí, segons ha manifestat avui Amnistia Internacional.
 
Lai Ke (a qui també es coneix com Xiran) va ser jutjada a Hong Kong i declarada culpable d'utilitzar documentació “falsa” per a intentar viatjar de la Xina al Canadà des d'aquesta ciutat l'any passat, segons amics seus que han seguit el cas de prop. El 2 de març acabarà de complir la seva condemna i s'enfrontarà a l'expulsió imminent a la Xina continental, on, segons els seus amics, havia estat assetjada per la policia abans de marxar-ne al maig de 2023.
 
Lai Ke és una ferma defensora dels drets de les persones transgènere a la Xina, igual que la seva parella, qui, segons els amics de Lai Ke, havia estat empresonada a la Xina al juny de 2023 a conseqüència del seu propi activisme i la seva identitat transgènere.
 
“Si és finalment expulsada a la Xina continental, Lai Ke corre un risc real de ser perseguida i empresonada de nou”, ha afirmat Sarah Brooks, directora d'Amnistia Internacional per a la Xina.
 
“Les autoritats de Hong Kong han d'aclarir urgentment la situació migratòria de Lai Ke. Davant la seva imminent excarceració per compliment de la pena, les autoritats han de deixar-la en llibertat sense condicions i permetre-li continuar el seu viatge a una destinació que sigui viable per a ella.”
 
“Sigui com sigui, les autoritats han de permetre que Lai Ke apel·li la possible ordre d'expulsió després de la seva excarceració.”
 
Segons un grup d'amics de Lai Ke i altres persones que fan campanya a favor seu, havia estat detinguda a l'aeroport internacional d'Hong Kong el 3 de maig de 2023 quan es disposava a agafar un vol de connexió cap a Toronto, el Canadà, després d'haver començat el seu viatge en Shanghai.
 
Els amics de Lai van dir que s'havia declarat culpable de tres càrrecs d'immigració i que no havia tingut representació lletrada en el judici.
 
Lai va ser declarada culpable a Hong Kong el 16 de juny de 2023 i condemnada a 15 mesos de presó, pena que va complir en el Centre Psiquiàtric de Siu Lam, la institució on les autoritats hongkoneses solen recloure la població transgènere que detenen.
 
La seva primera reunió amb l'advocat no es va produir lloc fins al 20 de juliol de 2023, quan havia transcorregut més d'un mes des del judici i la sentència condemnatòria.>

Reclosa en aïllament

Una vegada sota custòdia, es va negar a Lai l'accés a la medicació que prenia com a part del seu tractament de substitució hormonal, i quan es va queixar per això va ser reclosa en règim d'aïllament, segons van afegir els seus amics.
 
En l'avís d'excarceració del Centre Psiquiàtric de Siu Lam, al qual Amnistia Internacional ha tingut accés, es comunica que Lai serà posada en llibertat de forma anticipada per bona conducta el 2 de març. En no ser resident a Hong Kong, Lai està subjecta a ser expulsada a la Xina continental en virtut de l'apartat 19 de l'Ordenança d'Immigració de Hong Kong.
 
“El temps és un factor essencial per a prevenir l'expulsió il·legítima de Lai Ke a la Xina continental, on correria un greu perill de sofrir violacions greus dels drets humans —com ara la detenció arbitrària, un judici injust, i fins i tot tortura i altres maltractaments— per la seva identitat transgènere i el seu activisme”, ha manifestat Sarah Brooks.
 
“Obligar-la a retornar tenint en compte el perill que corre suposaria l'abandonament de Hong Kong de les seves obligacions en virtut del dret internacional.”
 
Amnistia Internacional ha documentat l'opressió i discriminació sistemàtiques de les persones transgènere a la Xina. La censura a gran escala en anys recents ha comportat el tancament de nombrosos comptes de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals (persones LGBTI) en xarxes socials i grups LGBTI en línia i ha soscavat l'activisme LGBTI dins i fora de l'entorn digital.
 
La policia xinesa ha arrestat, detingut i empresonat un gran nombre de defensors i defensores dels drets humans —entre ells activistes dels drets LGBTI— durant llargs períodes per càrrecs injustificats d'àmplia i imprecisa definició.>