Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Europa: La nova legislació de la UE sobre diligència deguda que regula les grans empreses és un avenç revolucionari per als drets humans

CC BY 2.0 https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64849041

La votació dels ministres dels 27 Estats membres de la UE celebrada avui per aprovar una llei que exigeix a les grans empreses que identifiquin i abordin els efectes negatius de les seves operacions en els drets humans i el medi ambient marca un dels avanços més importants dels últims anys en matèria de legislació internacional sobre empreses i drets humans; així ho ha manifestat Amnistia Internacional.

La Directiva sobre la Diligència Deguda de les Empreses en Matèria de Sostenibilitat, que estableix normes de drets humans per a les grans empreses que operen a la Unió Europea, entrarà en vigor en els pròxims dies i els Estats membres hauran d'incorporar-la a la seva legislació nacional.

“És un moment decisiu per als drets humans i la rendició de comptes de les empreses. La UE ha establert una normativa vinculant per a la conducta responsable de les empreses en el principal mercat interior del món. Aquest assoliment immens hauria de transmetre a totes les empreses el missatge que han de respectar els drets humans”, ha afirmat Hannah Storey, assessora de política sobre empreses i drets humans d'Amnistia Internacional.

La històrica legislació obligarà les grans empreses que operen a la UE a avaluar els riscos per als drets humans i el medi ambient associats a les seves operacions i gran part de la seva cadena de subministrament, fins i tot fora d'Europa, i a prendre mesures per a abordar-los.

“Aquesta legislació suposa un canvi radical en la protecció de les persones davant dels dels abusos. Suposa que les víctimes de danys als drets humans causats o afavorits per empreses que operen a la UE o pels seus proveïdors tindran més accés a un recurs efectiu davant tribunals d'Europa. Si s'aplica amb fermesa, suposarà un avanç, per exemple, en la prevenció del treball infantil i el treball forçós, així com en la prevenció dels abusos contra els treballadors que fabriquen productes per a la seva venda a la UE.”

La nova legislació compta amb un ampli suport entre les empreses europees, moltes de les quals reconeixen que protegir els drets humans no només és la seva obligació, sinó que a més és positiu per a la sostenibilitat del seu negoci. Estudis realitzats demostren que les empreses que protegeixen els drets humans són més estables econòmicament que els seus competidors.

La Directiva sobre la Diligència Deguda de les Empreses en Matèria de Sostenibilitat hauria d'inspirar tots els països per a adoptar una legislació ferma en matèria d'empreses i drets humans. Ara cal que els Estats membres de la UE implementin la nova legislació.

Hannah Storey ha manifestat: “Demanem als Estats membres de la UE que aprofitin el procés d'incorporar la directiva a la seva legislació nacional per a millorar les àrees de la Directiva susceptibles de reforç, entre altres coses ampliant el conjunt d'empreses a qui s'aplica i eliminant les exempcions problemàtiques per al sector financer i les empreses que produeixen armes i tecnologia de vigilància”.

Informació complementària

Avui, el Consell de la UE ha votat a favor de la Directiva sobre la Diligència Deguda de les Empreses en Matèria de Sostenibilitat. Ara els Estats membres disposen de dos anys per a incorporar-la a la seva legislació nacional. Serà aplicable a les empreses radicades a la UE amb més de 1.000 persones en plantilla de mitjana i una facturació neta mundial de més de 450 milions d'euros. Alhora, s'aplicarà a les empreses no radicades a la UE que facturin més de 450 milions d'euros en el bloc europeu. La Directiva conté exempcions parcials per a les institucions financeres, els fabricants d'armes i les empreses que produeixen altres productes subjectes al control de les exportacions, com la tecnologia de vigilància.