Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Etiòpia: Crims de lesa humanitat a la regió de Tigre Occidental

  • La població de Tigre a la disputada regió etíop de Tigre Occidental ha sofert una campanya continuada de neteja ètnica a mans de les forces de seguretat de la veïna regió d'Amhara i els seus aliats.
  • La campanya d'assassinats, violacions, detencions massives i trasllats forçosos és equiparable a crims de guerra i crims de lesa humanitat.
  • El govern etíop ha de demanar a les forces de seguretat i a les milícies que posin fi a aquestes atrocitats, permetre l'accés de les agències humanitàries -fins i tot als centres de detenció- i donar suport a les iniciatives creïbles per fer justícia que garanteixin la rendició de comptes dels responsables de greus delictes.

Les forces de seguretat d'Amhara i les autoritats civils de Tigre Occidental han comès abusos generalitzats contra els drets humans de la població des de novembre de 2020 que constitueixen crims de guerra i crims contra la humanitat; així ho afirmen Amnistia Internacional i Human Rights Watch en un nou informe que han publicat avui. Les autoritats etíops han restringit greument l'accés a la zona i l'escrutini independent de la situació, i amb això mantenen en gran mesura oculta la campanya de neteja ètnica.

L'informe We will erase you from this land: Crimes against humanity and ethnic cleansing in Ethiopia’s Western Tigray Zonedocumenta com les noves autoritats de Tigre Occidental i les forces de seguretat de la veïna Amhara, amb el vist-i-plau i possible participació de les forces federals etíops, van expulsar sistemàticament centenars de milers de civils de casa seva mitjançant amenaces, homicidis il·legítims, violència sexual, detencions arbitràries massives, pillatge, trasllats forçosos i negació d'ajuda humanitària. Aquests atacs generalitzats i sistemàtics contra la població civil constitueixen crims contra la humanitat i crims de guerra.

"Des de novembre de 2020, les autoritats i forces de seguretat d'Amhara han dut a terme una campanya de neteja ètnica incessant per obligar la població a abandonar casa seva", ha manifestat Kenneth Roth, director executiu de Human Rights Watch. "Les autoritats etíops han negat rotundament l'escandalosa diversitat de crims comesos i han pres la cruel decisió de no abordar-los".

El govern etíop ha de garantir l'accés immediat i sostingut de les agències humanitàries a la regió, alliberar totes les persones detingudes arbitràriament i investigar i processar degudament tots els responsables dels abusos. Qualsevol acord assolit per les parts del conflicte armat ha d'incloure l'enviament d'una força internacional de manteniment de la pau liderada per la Unió Africana (UA) a la zona de Tigre Occidental per garantir la protecció de totes les comunitats davant dels abusos.

"La resposta dels socis regionals i internacionals d'Etiòpia no s'ajusta a la gravetat dels crims que segueixen cometent-se a Tigre Occidental", ha afirmat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional. "Els seus governs han de contribuir a posar fi a la campanya de neteja ètnica, garantir que la població de Tigre pot tornar a casa seva de manera  voluntària i segura, i prendre mesures concertades perquè es faci justícia per aquests terribles crims".

Tigre Occidental és una fèrtil divisió administrativa de la regió etíop de Tigre. L'augment de les disputes relacionades amb les fronteres i la identitat des de 1992 té el seu origen en les reivindicacions sobre Tigre Occidental. A les dues setmanes de l'esclat del conflicte a Tigre al novembre de 2020, Tigre Occidental ja havia caigut sota el control de les Forces de Defensa Nacional d'Etiòpia i les forces i milícies d'Amhara aliades.

Durant les primeres ofensives, les forces federals etíops i les seves aliades van cometre crims de guerra contra comunitats de Tigre, com ara bombardejos indiscriminats de poblacions i execucions extrajudicials, que van obligar milers a fugir a altres parts de Tigre i al veí Sudan. Milícies i residents de Tigre van cometre també crims de guerra contra treballadors migratoris i residents d'ètnia amhara en una massacre perpetrada a la localitat de Mai Kadra el 9 de novembre, primera massacre a gran escala d'aquest conflicte comunicada oficialment.

En els mesos següents, les noves autoritats de Tigre Occidental i la Força Especial d'Amhara -força paramilitar regional- van emprendre una campanya de neteja ètnica contra la població de Tigre de la zona.

Al llarg de més de 15 mesos, els equips d'investigació d'Amnistia Internacional i Human Rights Watch van parlar amb més de 400 persones, en entrevistes presencials amb població refugiada al Sudan i entrevistes a distància amb residents de les ètnies tigrei amhara a Tigre Occidental i a Amhara que havien sofert o presenciat abusos. A més, els equips investigadors van consultar informes mèdics i pericials, documents judicials, imatges de satèl·lit i materials fotogràfics i videogràfics que corroboraven els relats de greus abusos.

Campanya de neteja ètnica

Les forces de seguretat d'Amhara, les milícies i les noves autoritats van engegar una campanya coordinada de persecució ètnica a finals de 2020.

En diverses poblacions de Tigre Occidental es van col·locar rètols que ordenaven sortir a la població tigriana, i el govern local va comentar els seus plans d'expulsar a aquesta població en reunions obertes. Una dona de la població de Baeker va descriure les amenaces que havia rebut de Fanos, una milícia irregular amhara: "Deien totes les nits: Et matarem [...] Marxa". Van aparèixer fulletons que advertien a la població de Tigre que moriria si no abandonava la regió en un termini de 24 o 72 hores.

Les autoritats van arrestar milers de residents i els van sotmetre a detenció prolongada en condicions d'amuntegament i abusos. Amnistia Internacional i Human Rights Watch creuen que actualment milers de persones de Tigre continuen recloses en condicions que fan perillar la seva vida.

Les forces de seguretat van utilitzar també la violació en grup, acompanyada d'insults i agressions, segrest i esclavitud sexual. Una dona de Tigre de 27 anys va explicar que un milicià li havia dit mentre altres homes la violaven: "Els tigre heu de desaparèixer de tot el territori a l'oest [del riu Tekezé]. Ets dolenta i estem purificant la teva sang".

A més, les autoritats de Tigre Occidental van imposar restriccions sobre la llibertat de circulació, l'ajuda humanitària, l'ús de la llengua tigre i l'accés a les terres de cultiu per obligar  la població de Tigre a marxar. Les forces de seguretat amhares i, en alguns llocs, les forces eritrees presents a Tigre van saquejar cultius, bestiar i materials, privant a la població dels seus mitjans de vida. Un agricultor de 63 anys va veure com un grup d'homes destruïa casa seva. Un d'ells li va dir: "Aquestes no són les teves terres. No tens res a reclamar aquí".

Moltes comunitats de Tigre, davant del risc d'intimidació i fam, no van veure una altra sortida que marxar. En altres casos, les autoritats locals van facilitar camions o autobusos per expulsar desenes de milers de persones de Tigre i enviar-les a l'est, a Tigre Central.

Aquesta campanya coordinada va durar mesos. Al març de 2021, desenes de milers de persones havien estat expulsades o havien fugit. Els abusos i expulsions van tornar a augmentar al novembre de 2021, quan desenes de milers de persones ancianes i malaltes, mares joves, nens i nenes d'ètnia tigre van ser expulsades, mentre que milers d'homes adults van ser detinguts i llocs sota custòdia per les forces amhares, que van disparar qui intentava fugir.

La massacre del pont del riu Tekezé

El 17 de gener de 2021, la milícia amhara Fanos i residents locals van acorralar i van detenir desenes d'homes tigre residents a Adi Goshu.

Membres de la Força Especial d'Amhara van acorralar i van executar sumariamente uns 60 homes tigre al costat del riu Tezeké. En opinió de testimonis i els pocs homes que van sobreviure, la massacre va ser un acte de venjança per les greus pèrdues que havien sofert les forces ahmares durant els combats de la nit anterior amb forces de Tigre.

"Quan ens van disparar, jo vaig caure primer i després vaig veure que disparaven a altres que anaven davant i queien al terra", va explicar un supervivent de 74 anys. "Els que anaven darrere meu em van tapar en caure [...] Després vaig sentir que deien: "els tigre no moren fàcilment, dispareu un altre cop".

Aquesta matança va desencadenar l'èxode massiu de la població tigre d'Adi Goshu.

Morts en centres de detenció

Segons el testimoni de persones que van estar recloses en centres de detenció dirigits per les forces ahmares i la milícia Fanos a tot Tigre, moltes persones van morir sota custòdia: unes com a resultat de tortura, privació d'assistència mèdica i falta de menjar i aigua, i altres assassinades pels guàrdies. Un agricultor de 72 anys va explicar: ?[Els guàrdies de la milícia amhara] ens deien contínuament que els tigrianos mereixien morir de gana?.

Tant les forces federals etíops com les autoritats ahmaras neguen les acusacions de neteja ètnica en Tigré Occidental. El 25 de febrer, Amnistia Internacional i Human Rights Watch van escriure a les autoritats federals etíops i a les autoritats regionals d'Amhara i Tigré per comunicar-los les seves conclusions. Al moment de redactar-se aquestes línies només havia respost el govern regional d'Amhara.

En un conflicte armat, totes les parts estan obligades a respectar el dret internacional humanitari (les anomenades lleis de la guerra). Les forces ahmares i altres d'afins al govern etíop a la divisió de Tigre Occidental han comès crims de guerra d'assassinat, tortura, violació, deportació, trasllat forçós i desaparició forçada. Quan formen part d'un atac generalitzat o sistemàtic dirigit contra una població civil en suport d'una política d'una organització o Estat, aquestes violacions de drets humans constitueixen crims contra la humanitat.

El govern federal etíop i els seus socis regionals i internacionals han d'adoptar mesures concretes per protegir totes les comunitats de Tigre Occidental, entre les quals alliberar a la població tigriana detinguda arbitràriament allí i permetre el seguiment de les mesures de protecció. El 24 de març, el govern va anunciar una treva humanitària. Al marge de qualsevol treva o alto-el-foc, les autoritats federals i regionals d'Etiòpia han de permetre una assistència humanitària sense traves, independent i sostinguda.

Alhora, el govern ha de desmobilitzar i desarmar totes les milícies que hagin comès abusos a Tigre Occidental i sotmetre a escrutini la Força Especial d'Amhara i les forces federals etíops per retirar tots els membres implicats en abusos greus; així ho afirmen Amnistia Internacional i Human Rights Watch. Els càrrecs civils -incloses les autoritats provisionals de Tigre Occidental- i membres de les forces de seguretat implicats en abusos greus han de ser apartats del servei tot esperant que es duguin a terme investigacions.

Qualsevol acord aconseguit per les parts enfrontades ha d'incloure l'enviament urgent a Tigre Occidental d'una força internacional de manteniment de la pau dirigida per la Unió Africana (UA) amb un mandat sòlid de protecció civil. És una mesura fonamental per promoure els drets humans, permetre el repartiment d'ajuda humanitària i ajudar a protegir les comunitats en situació de risc a Tigre. Els socis regionals i internacionals d'Etiòpia han de donar suport a aquestes crides.