Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El documental 'Our Land, Our Freedom', premi Amnistia Internacional Catalunya del festival DocsBarcelona

Foto: DocsBarcelona

"Our Land, Our Freedom" de Meena Nanji i Zippy Kimundu (Alemanya, Portugal, Estats Units i Kenya, 2023) és la pel·lícula guanyadora del premi Amnistia Internacional Catalunya (AIC) en el marc de la 27ena edició del festival DocsBarcelona, que ha tingut lloc del 2 al 12 de maig. La pel·lícula també ha rebut la Menció Especial Docs&Pearls.

"Our Land, Our Freedom" explica la història d'una mare i una filla kenyanes, que comparteixen la missió d’investigar els crims de la dominació colonial britànica al seu país. Al llarg del seu viatge, la filla descobreix una història enterrada d'atrocitats colonials, que inclouen camps de concentració, fosses comunes i el vast saqueig de terres que va deixar centenars de milers de kenyans en la misèria.

El jurat d’AIC, format enguany per Blanca Hernández, activista de l'Equip de Treball per Països dels Estats Units-Carib d'Amnistia Internacional Espanya, Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya, i Jordi Viñals, responsable d'activisme d'Amnistia Internacional Catalunya, ha justificat així el guardó a aquesta pel·lícula:

"Per mostrar la cerca de justícia per a les víctimes de les atrocitats colonials britàniques dels anys seixanta a Kenya, que encara tenen efecte avui dia. El documental mostra l’empobriment fruit de la confiscació de terres, l’horror de les tortures i els camps de concentració, o les fosses comunes amb milers de cossos sense identificar. Alhora el documental visibilitza el valor de l’activisme sostingut en el temps i la capacitat de mobilització per aconseguir canvis i accedir a veritat, justícia i reparació per a tota una comunitat".

El guardó, que AIC entrega per desena vegada, reconeix un documental que, per la seva temàtica, s’implica en la defensa de drets proclamats en la Declaració Universal del Drets Humans, a més de mostrar un alt valor cinematogràfic en la lluita per transformar la realitat. El premi consisteix en una escultura única de l'artista Andrés Gavilano, que ha entregat Jordi Baltà, vicepresident d'AIC, en l'acte de cloenda del festival que ha tingut lloc aquest dissabte al hall del CCCB.

En les edicions anteriors del DocsBarcelona, AIC ha atorgat el seu guardó a aquestes pel·lícules:

2015 - The Look of Silence (Joshua Oppenheimer - Dinamarca, Indonèsia, Noruega, Finlàndia, GB)
2016 - El cuarto de los huesos (Marcela Zamora - El Salvador, Mèxic)
2017 - Machines (Rahul Jain - Alemanya, Finlàndia, Índia)
2018 - The Congo Tribunal (Milo Rau - Alemanya, Suïssa)
2019 - Me llamo Violeta (Marc Parramon i David Fernández - Espanya)
2020 - Overseas (Sung-A Yoon - França, Bèlgica)
2021 - A Room Without a View  (Roser Corella - Àustria, Alemanya)
2022 - The Territory (Alex Pritz - Brasil, Dinamarca, EUA)

2023 - Lyra (Alison Millar - Irlanda, Regne Unit)