Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: professionals de la salut, entre l'espasa i la paret

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Les autoritats egípcies han de posar fi immediatament a la campanya d'intimidació i fustigació contra el personal sanitari en primera línia que expressa preocupació per la seva seguretat o critica la gestió governamental de la crisi de la COVID-19.

L'organització ha documentat com les autoritats egípcies utilitzen els càrrecs imprecisos i excessivament amplis de "difusió de notícies falses" i "terrorisme" per detenir i recloure arbitràriament personal sanitari que alça la veu, i com sotmeten a aquestes persones a fustigació, amenaces i mesures administratives punitives.

Les autoritats han actuat contra professionals de la salut que denunciaven condicions laborals insegures, escassetat d'equips de protecció individual (EPI), formació insuficient en mesures de control de la infecció, proves limitades al personal sanitari i manca d'accés a assistència mèdica vital.

Amnistia Internacional ha realitzat 14 entrevistes a personal mèdic, familiars, representants lletrats i sindicalistes, i ha examinat documentació de suport, com ara correspondència i missatges de veu de càrrecs públics.

"En lloc de protegir el personal sanitari que està en primera línia abordant els legítims motius de preocupació per la seva seguretat i els mitjans de vida, les autoritats egípcies gestionen la crisi de la COVID-19 amb les seves habituals tàctiques repressives. Al personal sanitari se li planteja una disjuntiva impossible: arriscar la seva vida o anar a la presó si s'atreveix a alçar la veu", ha declarat Philip Luther, director d'Investigació i Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

S'ha criminalitzat, detingut i processament professionals de la salut a Egipte simplement per atrevir-se a expressar preocupació per la seva seguretat personal, i en alguns casos se'ls ha negat l'accés a una assistència mèdica adequada. Sovint les autoritats aplaudeixen al personal sanitari anomenant-lo "exèrcit blanc" d'Egipte per la seva valenta lluita en primera línia per protegir la salut de la població, però pel que sembla esperen que ho facin en silenci.

Segons el Sindicat Mèdic d'Egipte, almenys 68 membres del personal sanitari en primera línia han mort i més de 400 han donat positiu en les proves des que el brot de coronavirus va esclatar a Egipte a mitjans de febrer. La dada no inclou al personal mèdic mort amb símptomes de COVID-19, com ara pneumònia, que no va ser sotmès a la prova PCR. Tampoc inclou al personal d'infermeria, odontologia, farmàcia, subministrament, neteja i manteniment, entre altres treballadors i treballadores de serveis essencials que també estan en primera línia i arrisquen la seva vida i el seu benestar perquè les persones tinguin accés a assistència mèdica i altres serveis essencials.

 Protegir la seva vida o la seva llibertat?

Amnistia Internacional ha documentat els casos de vuit treballadors i treballadores de la salut -sis professionals mèdics i dos farmacèutics- detinguts arbitràriament de març a juny per la tristament cèlebre Agència de Seguretat Nacional (NSA) per comentaris publicats online i en xarxes socials en els quals expressaven motius de preocupació relacionats amb la salut.

El 28 de març, la NSA va detenir la doctora Alaa Shaaban Hamida, de 26 anys, a l'hospital d'Alexandria on treballa, després que algú d'infermeria usés el seu telèfon per comunicar un cas de coronavirus a la línia d'emergència del Ministeri de Salut. Segons la declaració d'Alaa durant la instrucció de la causa, el director de l'hospital universitari El Shatby d'Alexandria la va denunciar a la NSA per saltar-se la seva autoritat i contactar directament amb el Ministeri. Agents de la NSA la van detenir en el despatx del director de l'hospital. Alaa, que està embarassada, es troba actualment en presó preventiva pels càrrecs de "pertinença a un grup terrorista", "difusió de notícies falses" i "ús indegut de les xarxes socials".

El 10 d'abril, agents de seguretat van detenir l'oftalmòleg Hany Bakr, de 36 anys, al seu domicili de Qaliubía, al nord del Caire, per un comentari a Facebook en què criticava al govern per enviar ajuda mèdica a Itàlia i la Xina.

El 27 de maig va ser detingut un altre metge per publicar un article en què criticava la resposta del govern a la COVID-19 i les deficiències estructurals del sistema de salut d'Egipte. Segons la seva família, quatre agents de seguretat van registrar el seu habitatge, van confiscar el seu telèfon i el seu ordinador portàtil i li van preguntar si havia assistit a l'enterrament de Walid Yehia, qui havia mort després de contreure el virus.

El 14 de juny, el sindicat mèdic va publicar una declaració en la qual advertia que tals detencions generaven "frustració i por en el personal mèdic".

El 25 de maig, un grup de professionals mèdics de l'hospital de Munira va presentar la seva dimissió col·lectiva, afirmant que la manca de formació i d'EPI així com "les arbitràries decisions [del Ministeri de Salut] en relació amb [l'administració de] les proves PCR i les mesures d'aïllament" poden haver contribuït a la mort del seu col·lega Walid Yehia, metge de 32 anys que va contreure el virus i va estar més de dos dies sense accés a un llit en un hospital de quarentena del Caire. Segons diverses fonts, agents de la NSA van visitar l'hospital de Munira i van pressionar al personal mèdic en vaga perquè rectifiqués la seva dimissió col·lectiva. La investigació del Ministeri de Salut sobre la mort del metge reconeixia una "fallada administrativa" però atribuïa la responsabilitat exclusivament a l'hospital.

Ja va haver-hi detencions per expressar motius de preocupació relacionats amb el sistema de salut abans de la COVID-19. Al setembre de 2019, cinc metges van ser detinguts per engegar la campanya "Metges d'Egipte indignats", que instava a reformar el sistema d'atenció de la salut a Egipte i a evitar que continués la fuga de cervells. Encara que quatre dels metges van quedar posteriorment en llibertat, el dentista Ahmad al Daydamouny encara està empresonat per les seves opinions expressades a Internet sobre la precarietat dels seus salaris i condicions laborals, i de les deficiències dels centres mèdics.

Amenaces contra la seguretat i administratives

Amnistia Internacional també ha parlat amb set metges que van ser testimonis d'amenaces contra la seguretat i administratives contra col·legues del personal sanitari per queixar-se en xarxes socials o demanar al Ministeri de Salut que proporcioni al personal sanitari equips de protecció, proves PCR, formació i accés a assistència mèdica en cas de contreure el virus.

Una font del sindicat mèdic va confirmar que el personal mèdic està sent objecte d'amenaces i interrogatoris de la NSA, interrogatoris administratius i sancions. Va dir: "Estem rebent múltiples denúncies en aquest sentit, mentre que molts altres prefereixen pagar de la seva butxaca l'equip de protecció individual per evitar aquest esgotador estira-i-arronsa. Estan obligant al personal mèdic a triar entre la mort i la presó". La NSA està representada en els "comitès de crisis de la COVID-19" establerts per tot el país, la qual cosa confirma que el govern ha adoptat un enfocament basat en la seguretat per fer front a una crisi de salut pública.

Alguns professionals de la salut han expressat preocupació per la seva seguretat. Personal mèdic entrevistat per Amnistia va compartir amb l'organització diversos missatges de veu amenaçadors que havien rebut d'autoritats sanitàries de districte o personal directiu hospitalari. En aquests missatges de veu s'amenaça clarament al personal mèdic que no es present en el seu lloc de treball amb ser denunciat a la NSA, la qual cosa podria donar lloc al seu processament, o amb mesures que podrien implicar deduccions salarials. En un d'aquests missatges, un metge que es negava a treballar (per falta de condicions laborals segures) era descrit com "soldat traïdor" que mereixia "la més dura sanció".

En una carta que ha vist Amnistia Internacional, signada pel governador de Sinaí del Nord, aquest adverteix: "El personal mèdic o d'infermeria que es negui a exercir el seu treball o s'absent del seu lloc serà citat per la NSA".

Segons van explicar fonts del sindicat mèdic a Amnistia Internacional, personal sanitari que havia expressat queixes ha estat traslladat a hospitals d'aïllament amb persones en quarentena que han contret COVID-19, o a hospitals d'altres governacions. Ha ocorregut especialment amb professionals mèdics que tenen problemes de salut preexistents o que per ser majors corren especial risc.

Per exemple, un metge de l'Hospital Central de Deyerb Negm, després de publicar un vídeo en el qual sol·licitava equips de protecció individual, va ser remès al comitè jurídic del Ministeri de Salut pel delegat del Ministeri en la Governació Oriental (Sharqia) per ser interrogat, i traslladat a un altre hospital com a mesura de càstig.

El personal farmacèutic també ha sofert fustigació i abusos per criticar les autoritats. El 9 de maig, en resposta a una denúncia de vuit treballadores farmacèutiques en relació amb la inseguretat de les seves condicions de treball en l'Institut Nacional de Medicina de Damanhur, el director del centre les va traslladar a altres governacions allunyades de les seves cases i les seves famílies.

"Amnistia Internacional demana a les autoritats egípcies que posin fi immediatament a la seva campanya d'intimidació i fustigació contra el personal sanitari que alça la seva veu. No només contribueix a soscavar la llibertat d'expressió al país; també menyscaba els esforços dels qui estan enfrontant-se a la crisi de salut i posa altres vides en perill", ha dit Philip Luther.