Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

COP26 / canvi climàtic: els governants han oblidat que és la humanitat sencera a qui han de servir i protegir

Sequera a Madagascar. Pierrot Men for Amnesty International.

Els dirigents han traït desastrosament tota la humanitat en no protegir les persones més afectades per la crisi climàtica i cedint als interessos de les empreses del sector dels combustibles fòssils i altres poderoses corporacions, ha afirmat avui Amnistia Internacional en acabar la Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic (COP26). Després de dues setmanes de negociacions dels dirigents mundials a Glasgow, la secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, ha declarat:

"La Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic no ha aconseguit arribar a un resultat que protegeixi el planeta ni els seus habitants, sinó que ha traït els principis fundacionals de les Nacions Unides: el compromís amb les persones abans que amb els països o els Estats. En les seves negociacions, els nostres dirigents han pres decisions que ignoren o desvirtuen els nostres drets com a éssers humans o els utilitzen com a moneda de canvi, sovint descartant les comunitats més marginades del món com a danys col·laterals que cal assumir”.

“No comprometre'ns a mantenir l'augment global de la temperatura per sota d'1,5°C condemnarà més de mil milions de persones, la majoria del Sud global, sense tenir prou aigua, i centenars de milions a patir onades de calor extremes. Tot i aquest desastrós panorama, els països rics no s'han compromès a donar diners per indemnitzar comunitats que pateixen pèrdues i danys ocasionats pel canvi climàtic. Tampoc no s'han compromès a proporcionar finançament climàtic a països en desenvolupament, fonamentalment en forma de subvencions, una decisió que amenaça els països més pobres —els pitjor preparats per afrontar la crisi climàtica— amb nivells de deute insostenibles".

Resulta molt decebedor comprovar les moltes deficiències existents a l'acord de la COP26 que afavoreixen els interessos de les empreses del sector dels combustibles fòssils, en detriment dels nostres drets. L'acord no demana que s'eliminin gradualment tots els combustibles fòssils i els subsidis, cosa que demostra la manca d'ambició i de mesures audaces, necessàries en aquest moment crític. A més, l'enfocament de la compensació de carboni en què se centren els països rics, sense ni tan sols adoptar mesures adequades de protecció ambiental i en matèria de drets humans, passa per alt l'amenaça que suposa per a les comunitats i els pobles indígenes que corren perill ser desallotjats de les seves terres per donar pas a aquests programes. Es tracta d'un substitut fals i inacceptable dels veritables objectius de zero emissions”.

"Les decisions preses pels nostres dirigents a Glasgow tenen greus conseqüències per a tota la humanitat. Atès que han oblidat clarament que estan al servei de les persones, les persones s'han d'unir per demostrar-los el que es pot aconseguir. En els propers 12 mesos ens hem d'unir per demanar als nostres governs que prenguin mesures ambicioses sobre el canvi climàtic, centrades en les persones i els drets humans. Si no dediquem tots els nostres esforços a resoldre aquesta amenaça existencial per a la humanitat, ho perdrem tot.”