Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Bielorússia: El judici del Premi Nobel de la Pau Ales Bialiatski, “un vergonyós simulacre” de justícia

Ales Bialiatski, director del centre de drets humans de Bielorússia 'Viasna' (primavera). © AI.

Davant l'inici de la vista judicial de la causa per motius polítics que se segueix contra Ales Bialiatski, guardonat el 2022 amb el Premi Nobel de la Pau i president del grup de drets humans Viasna, i els seus companys Valiantsin Stefanovich, Uladzimir Labkovich i Dzmitry Salauyou, la directora d'Amnistia Internacional per a Europa Oriental i Àsia Central, Marie Struthers, ha declarat:

“El judici del defensor dels drets humans Ales Bialiatski i els seus companys és un flagrant acte d'injustícia amb el qual l'Estat tracta clarament de reprimir-los pel seu activisme. En aquest vergonyós simulacre de judici, els acusats no poden esperar que hi hagi ni tan sols una aparença de justícia. El jutge no sols s'ha negat al fet que el judici es dugui a terme en bielorús i no en rus, sinó també al fet que se'ls retirin les esposes als acusats, com també a ajornar el judici perquè puguin familiaritzar-se amb l'expedient de la causa.

En un país on són habituals els processaments per motius polítics i els empresonaments massius per criticar al govern, el treball en favor dels drets humans és tan indispensable com perillós. L'administració d’Aliaksandr Lukashenka és especialment venjativa contra les persones que duen a terme labors d'activisme en matèria de drets humans, i tot apunta al fet que aquest “judici” tindrà un cruel resultat.

S'han de retirar urgentment tots els càrrecs contra Ales Bialiatski, Valiantsin Stefanovich i Uladzimir Labkovich, que han de quedar en llibertat immediatament i sense condicions.”

Informació complementària

Ales Bialiatski, fundador i director del centre de drets humans Viasna, Valiantsin Stefanovich, vicedirector del centre i vicepresident de la Federació Internacional de Drets Humans, i Uladzimir Labkovich, advocat de Viasna, han estat acusats falsament de “contraban de grans quantitats de diners i finançament d'activitats de grups que violen greument l'ordre públic”. Tots tres estan sota custòdia des de juliol de 2021. Dzmitry Salauyou, el quart acusat, que està en l'exili, està sent jutjat in absentia. Si són declarats culpables, poden ser condemnats a una pena de fins a 12 anys de presó.

La fiscalia afirma que van passar il·legalment per la frontera almenys 201.000 euros i 54.000 dòlars estatunidencs, i van utilitzar aquests fons per a finançar activitats il·legítimes de protesta.

Tant durant com després de les protestes pacífiques multitudinàries de 2020 contra el frau electoral, àmpliament denunciat, Viasna va ser fonamental per a documentar i informar sobre violacions dels drets humans, com ara detencions arbitràries, tortures i judicis sense garanties.