Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Algèria/Marroc: Els greus problemes persisteixen, tot i l'examen de l'ONU a la situació dels drets humans

© Getty Images

Les greus violacions de drets humans continuen imparables tant a Algèria com al Marroc, mentre moltes lleis de tots dos països queden ben lluny de complir les normes internacionals. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, després de l'examen periòdic universal al qual el Consell de Drets Humans de l'ONU, en el seu 52 període de sessions, ha sotmès als dos països.

Amnistia Internacional va presentar declaracions verbals com a part de l'examen de la situació dels drets humans en cada país. L'organització va instar Algèria a respectar plenament el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica i els drets de les dones, i va demanar a les autoritats algerianes que ratifiquin tractats clau internacionals de drets humans.

Amnistia va acollir amb satisfacció el suport del Marroc a les recomanacions sobre els drets de la població reclusa, però va lamentar la decisió del país de no acceptar recomanacions fonamentals sobre la protecció dels drets de les dones, les persones LGBTI i les persones sahrauís privades de llibertat.

“Exactament al mateix temps que el Consell de Drets Humans de l'ONU examinava l'historial de drets humans d'Algèria, les autoritats continuaven reprimint activistes i periodistes: aquesta mateixa setmana es va dictar una injusta pena de cinc anys de presó contra el periodista Ihsane El Kadi. Com a senyal que es prenen de debò el procés de l'examen periòdic universal, les autoritats algerianes han d'alliberar immediatament a tots els periodistes empresonats”, ha manifestat Amna Guellali, directora adjunta per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

“El Marroc va acceptar una recomanació sobre protegir els drets de les persones migrants, però ha passat gairebé un any des que 37 persones van morir violentament a la frontera de Melilla, i 77 persones continuen desaparegudes. Les autoritats marroquines han de complir ara les seves promeses i administrar justícia a les víctimes. Han de dur a terme urgentment investigacions independents i oferir reparacions significatives. No n'hi ha prou amb formular aquests compromisos en l'examen periòdic universal si no s'acompanyen d'accions.”

Persecució de la societat civil a Algèria

Després de l'examen periòdic universal d'Algèria el 27 de març de 2023, Amnistia Internacional continua sentint profunda preocupació per la constant persecució i la detenció arbitrària de centenars de persones crítiques amb el govern, activistes de la societat civil, defensors i defensores dels drets humans, i periodistes. Durant els últims dos anys, les autoritats algerianes han jutjat, detingut o reclòs a almenys 11 periodistes.

L'organització ha manifestat la seva satisfacció pel compromís d'Algèria de reformar la seva repressiva llei sobre reunions públiques i manifestacions, però ha lamentat que les autoritats hagin rebutjat les recomanacions relatives a reformar disposicions excessivament àmplies del Codi Penal que castiguen els qui exerceixen pacíficament el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. Amnistia Internacional ha acollit també amb satisfacció que Algèria hagi acceptat la recomanació de reformar la disposició que exculpa als violadors si es casen amb les seves víctimes.

No obstant això, ha assenyalat que Algèria manté tant en el Codi Penal com en el Codi de Família altres disposicions que discriminen per raó de gènere i sexualitat, i que són contràries a les normes internacionals de drets humans. Entre aquestes es troben l'article 338 del Codi Penal, que tipifica com a delicte els “actes homosexuals”, i l'article 66 del Codi de Família, que disposa que una mare que es torni a casar després de divorciar-se perd automàticament la custòdia dels seus fills.

Violació conjugal i discriminació contra les persones LGBTI al Marroc

El 24 de març de 2023, el Marroc va acceptar algunes recomanacions de l'examen periòdic universal sobre la promoció de la igualtat de gènere i la lluita contra la violència contra les dones, però va rebutjar les recomanacions relatives a tipificar com a delicte la violació conjugal i a garantir la igualtat en el dret d'herència. Les autoritats marroquines també van rebutjar recomanacions sobre la despenalització de les relacions sexuals consentides entre persones adultes del mateix sexe i sobre la introducció de mesures per a combatre la discriminació contra les persones LGBTI.

“L'enfocament del Marroc cap als drets sexuals continua tenint greus defectes: la violació conjugal és legal, mentre que les relacions sexuals consentides fora del matrimoni o entre persones adultes del mateix sexe continuen estant tipificades com a delicte. El Marroc ha de fer molt, molt més per a alinear la protecció dels drets amb les normes internacionals”, ha manifestat Amna Guellali.

El Marroc va acceptar les recomanacions relatives a considerar l'abolició de la pena de mort, però va rebutjar les relatives a abolir-la de fet. No obstant això, el país va acceptar les recomanacions relatives a reforçar la protecció dels drets de les persones migrants.>