Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: Cal investigar i jutjar immediatament una presumpta violació perpetrada per talibans

Representational stock photo from Getty Images

En resposta a les notícies aparegudes ahir en la premsa local sobre la terrible violació d'una dona i les seves dues filles menors d'edat a la província afganesa de Sar-e Pol, ocorreguda la nit del passat 28 de febrer, Zaman Sultani, investigador regional d'Amnistia Internacional sobre Àsia meridional ha declarat el següent:
 
“Els detalls que estan sortint a la llum sobre la violació en grup d'una dona i les seves filles, perpetrada presumptament per talibans, suposen un nou i esgarrifós descens en el pèssim historial de violacions de drets humans que presenciem en l'actual Afganistan. Els talibans, com a autoritats de facto, han de condemnar els fets i obrir immediatament una investigació independent, transparent i imparcial sobre aquest tema. A més, s'ha de jutjar i castigar els responsables de conformitat amb el dret i les normes internacionals de drets humans, en judicis amb les degudes garanties en els quals no es pugui recórrer a la pena de mort”.
 
“Des que es van fer amb el poder, l'agost de 2021, els talibans van violant els drets de les dones i les nenes i arrasant el sistema de protecció i ajuda per a les persones que fugen de la violència, com ha ocorregut amb el Ministeri d'Assumptes de la Dona, la Comissió Independent de Drets Humans de l'Afganistan, la Llei sobre Eliminació de la Violència contra les Dones, i les fiscalies i els tribunals especialitzats en casos de violència contra les dones i les nenes.”
 
“Aquesta nova denúncia d'un acte de violència sexual perpetrat per talibans suscita preocupació i torna a posar clarament de manifest la necessitat que les autoritats de facto actuïn immediatament per a investigar els abusos i jutjar als responsables davant tribunals civils, amb les degudes garanties i sense possibilitat de recórrer a la pena de mort. Al mateix temps, cal facilitar l'accés de les supervivents de violència sexual a la justícia, a atenció mèdica i serveis d'ajuda i a reparacions efectives i íntegres proporcionals al mal sofert”.
 
Informació complementària

La presumpta violació va tenir lloc la nit del passat 28 de febrer a la localitat afganesa de Khanaqah (districte de Suzma Qalah, província de Sar-e Pol). Segons relata la víctima en un vídeo que ha estat difós pels mitjans de comunicació locals, els fets van tenir lloc quan les supervivents es trobaven soles a la casa i, pel que sembla, dos talibans van entrar per la força en l'habitatge a les onze de la nit.
 
Amnistia Internacional ha documentat prèviament el greu perill que corren les dones en l'actual Afganistan a l'informe Death in slow motion.