Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xarxa d’Accions Urgents

Luiz Rossi (Brasil), primera persona objecte d'una Acció Urgent d'Amnistia Internacional el 1973

Quan Amnistia Internacional té notícia que una o més persones es troben en situació extrema de risc activa una xarxa de milers de persones a tot el món, que sumen la seva capacitat de pressió enviant cartes i missatges de correu i fent trucades el més ràpidament possible.

La primera Acció Urgent es va emetre l'any 1973, en defensa d'un professor brasiler, Luiz Rossi, que corria un risc greu de ser torturat. Les autoritats no permetien a la seva família visitar-lo... fins que van començar a arribar cartes.

Encara que no es va tornar a saber de moltes persones posades sota custòdia policial durant el règim militar brasiler, Rossi sí que va ser finalment posat en llibertat a l'octubre d'aquell any. El1973 Amnistia Internacional va llançar 11 Accions Urgents; el 2016 van ser més de 700, un mínim de dues diàries. Cada cas genera un sac de correus, amb moltíssimes cartes, difícil d'ignorar fins i tot pel més dur dels governs.

Hi ha figures conegudes per qui Amnistia ha emès Accions Urgents, com Vaclav Havel o el premi Nobel de la Pau Liu Xiaobo. Però la majoria de les crides que fan els col·laboradors i simpatitzants d'Amnistia Internacional s'escriuen per homes i dones ànònims, de vegades fins i tot menors d'edat, per a qui no caure en l'oblit pot arribar a significar la frontera entre la vida i la mort.

Amnistia Internacional ha pogut comprovar que en prop d'una tercera part dels casos treballats s'ha produït una millora en la situació de les víctimes després de l'acció. Una crida ràpida és una de les coses més efectives que pot fer un simpatitzant individual d'Amnistia Internacional per ajudar qui corre perill de patir tortures o maltractaments, o bé a persones empresonades amb la vida amenaçada.

Com funciona la xarxa d'accions urgents?

El funcionament és molt senzill: rebràs un missatge al teu correu electrònic amb la informació bàsica de l'acció urgent que inclourà un enllaç que permetrà descarregar la carta ja redactada perquè la completis amb les teves dades personals i l'enviïs a les autoritats pel mitjà que prefereixis (correu postal, correu electrònic, etc.). També pots redactar, si ho prefereixes, una carta personalitzada amb la informació que inclourem en l'Acció.

Escriu una carta, salva una vida! Suma't a la nostra Xarxa d'Accions Urgents.

Durant la detenció, el suport d'Amnistia Internacional em va donar força per enfrontar-me a moments difícils i va facilitar el meu alliberament. Mai no ho oblidaré

Diolinda Alves de Souza (Brasil)