Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Catalunya: el balanç de la cinquena onada ha estat dramàtic per a les residències de gent gran, no es pot abaixar la guàrdia

AP Photo/Manu Fernandez
  • La cinquena onada de l'estiu ha tingut un impacte dramàtic per a les persones que viuen a les residències de gent gran, segons Amnistia Internacional.

Tot i que més del 90% de la gent gran i del personal que treballa a les residències han estat vacunats, la cinquena onada de la pandèmia ha fet créixer  la mortalitat als centres residencials. Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat, després de mesos de baixa mortalitat, la xifra de defuncions entre juliol i agost s’ha incrementat considerablement amb un total de 307 persones. A principis de setembre, hi havia un total de 139 casos positius entre els residents, a 30 centres residencials de gent gran i 181 professionals afectats.

Davant d’aquesta tendència tan preocupant d’augment de la mortalitat a les residències, Amnistia Internacional insta les autoritats a assegurar les mesures i els protocols de prevenció als centres residencials. Les associacions de representants dels directors/es de residències i de familiars assenyalen que l’augmentde contagis es deu al fet que les mesures de prevenció i protecció per evitar l’entrada del virus a les residències, com els aïllaments per contactes amb positius, l’elaboració de Pcr i l’ús dels EPI, no estan funcionant de forma efectiva.

Cal dotar dels recursos necessaris i seguir formant al personal en l’aplicació dels protocols de seguretat i la provisió d’unes cures amb un enfocament de drets humans. Cal reforçar urgentment el nombre del personal cuidador, ja que lesràtiosactuals són insuficients per atendre les necessitats reals de les persones residents.

El reforç de les mesures de protecció no ha d’anar en perjudici del règim de visites, amb restriccions innecessàries i discrecionals. El confinament de les persones que viuen en residències s’ha d'evitar quan sigui possible, i en cas que sigui inevitable, ha de ser supervisat per evitar possibles abusos i ha d’acompanyar-sedemitjansper pal·liar els efectes negatius de l'aïllament social, com el contacte telemàtic. Les visites de familiars als residents és fonamental per garantir el seu dret a la vida privada i familiar.

Per tal de garantir la identificació de les deficiències dels centres residencialsés fonamental reforçar el nombre i la transparència de les inspeccions.Per la informació facilitada per la Fiscalia General de l’Estat, el nombre i la tipologia d’inspeccions, virtuals en la seva majoria, són insuficients. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya ha de publicar dades actualitzades sobre el nombre d’inspeccions realitzades i els seus resultats. Cal augmentar la regularitat de les d'inspeccions als centres residencials, que han de ser habituals i sense previ avís. Les inspeccions han de prestar especial atenció a les condicions i les conductes que puguin afectar els drets humans de les persones residents.

Per fer efectives aquestes recomanacions, Amnistia Internacional va demanar canvis legislatius en el document «Leyes que protejan a las personas» per consolidar un nou model residencial centrat en el respecte dels drets humans i un enfocament de gènere. En aquests moments, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 està negociant amb les comunitats autònomes una proposta per revisar els criteris de qualitat dels centres i serveis del sistema per a l'autonomia i l’atenció a la dependència (SAAD).

Malgrat que no es tracti d’una llei, l’organització valora positivament la iniciativa per garantir un model que respecti la dignitat de la persona, el seu dret a la vida i a la salut. En aquest sentit, Amnistia Internacional s’ha adreçat al Ministeri i als responsables de les comunitats autònomes, com la consellera de Drets Socials de la Generalitat, per fer-los arribar recomanacions adreçades a incorporar criteris homogenis per la recollida de dades desagregades de la població resident i establir així indicadors per assegurar l'increment progressiu de recursos materials i personals destinats a les residències, entre d’altres. Les residències de gent gran no poden passar pàgina d’aquesta pandèmia sense la consolidació d’un nou model que garanteixi els drets humans de les persones residents.

Des de l’organització s’insta les autoritats a prendre les mesures recomanades per aturar l’increment de la mortalitat a les residències en aquesta cinquena onada de la Covid-19.