1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Present avui a molts països, Amnistia Internacional va néixer el 1961, fundada per l'advocat britànic Peter Benenson. Inspirat en el cas d'uns estudiants portuguesos injustament empresonats, Benenson va publicar un article, The Forgotten Prisoners (Els presos oblidats), a The Observer  el 28 de maig de 1961.

En l'article, Benenson instava persones de tot el món a actuar per aconseguir l'excarceració de sis reclusos a qui va denominarpresos de consciència; això és, persones empresonades únicament per les seves conviccions polítiques, religioses o altres motius de consciència o identitat, i que no havien utilitzat la violència ni n'havien propugnat l'ús.

Per a la seva sorpresa, més d'un miler de lectors de The Observer van respondre a la seva crida a l'acció, que es va replicar en altres països.

Potser sense adonar-se'n, Benenson havia creat una nova forma d'activisme i de mobilització que donaria excel·lents resultats en la lluita contra la injustícia i els abusos del poder: l'acció col·lectiva de moltes persones anònimes en favor d'altres persones víctimes de violacions de drets humans.

L'espelma no crema per nosaltres, sinó per totes les persones que no aconseguim treure de la presó; abatudes en el seu camí; torturades, segrestades o víctimes de desaparició. És per això, l'espelma.

Peter Benenson

Un moviment internacional

El que va començar sent una campanya puntual, ben aviat va esdevenir un moviment internacional de caràcter permament per a la defensa dels drets humans. Un any més tard, la nova organització ja havia enviat delegacions a quatre països per elevar protestes en favor de diversos presos de consciència i ja treballava en 210 casos més de persones empresonades injustament.

El 1977 Amnistia Internacional va ser reconeguda amb el premi Nobel de la Pau i, un any més tard, l'organització va ser guardonada amb el Premi de Drets Humans de les Nacions Unides.

El 1978, un grup d'activistes va fundar Amnistia Internacional a Espanya. El seu primer president va ser el religiós català Manuel Casanoves i Casals.

El 1994 es constitueix Amnistia Internacional Catalunya (AIC) com una organització amb personalitat jurídica pròpia federada a Amnistia Internacional Espanya.

A mesura que Amnistia Internacional va anar creixent com un moviment de persones que treballen per a persones, el seu focus d'atenció es va anar ampliant a poc a poc a víctimes d'altres abusos de drets humans, com la tortura, les desaparicions forçades o la pena de mort, fins a defensar en l'actualitat l'espectre complet dels drets humans.

El català Manuel Casanoves (1927-2010), un dels fundadors i primer president d'Amnistia Internacional a Espanya