Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

TripAdvisor continua fent publicitat d’allotjaments turístics en els Territoris Palestins Ocupats

Activistes d'Amnistia Internacional davant de les oficines de TripAdvisor a Barcelona / Foto: Amnistia Internaional Catalunya (AIC)
  • Activistes d'Amnistia Internacional vestits de turistes protesten davant la seu d'aquesta empresa de turisme digital a Barcelona contra la seva complicitat amb els assentaments il·legals israelians.
  • L’acte es fa simultàniament a altres ciutats del món com Ottawa (Canadà) o Boston (EUA).

Barcelona/Madrid.- En el context del 52è aniversari de l'ocupació dels territoris palestins per part d'Israel, Amnistia Internacional torna a posar el focus en empreses turístiques com TripAdvisor que, oferint allotjaments vacacionals en aquests territoris, contribueixen no només a l'existència d'aquests assentaments sinó també a la seva expansió.

L'organització protesta avui davant de la seu central de TripAdvisor a Barcelona per denunciar que aquesta empresa turística segueix contribuint a l'expansió dels assentaments il·legals que Israel manté a Cisjordània o a Jerusalem Est, entre altres. En anunciar propietats i activitats turístiques en aquests assentaments, empreses de turisme digital com TripAdvisor es lucren de crims de guerra com són, per exemple, els desplaçaments forçosos de població palestina als Territoris Ocupats. Israel ha de posar fi a la seva política de destrucció de cases i formes de vida de la població palestina per deixar lloc a aquests assentaments.

L'acte, en el qual els activistes de l'organització s'han vestit de turistes davant de la seu de l'empresa a Barcelona, ha conclòs amb el lliurament d'una carta. Amnistia Internacional també recull signatures al seu centre d'activisme online perquè l'empresa posi fi a aquesta situació.

«La promoció dels assentaments israelians als Territoris Palestins Ocupats (TPO) com a destinació turística suposa normalitzar i legitimar a ulls de la societat el que és una situació il·legal segons el dret internacional», assegura Adriana Ribas, coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya.

TripAdvisor, el lloc web de turisme online més visitat pels turistes estrangers a Israel, ofereix en l’actualitat almenys 70 allotjaments en 27 d'aquests assentaments. Amb aquesta actitud, l'empresa està contribuint a mantenir una ocupació il·legal i emparar una àmplia gamma de violacions de drets humans que pateix la comunitat palestina; entre les quals, desplaçament forçós, confiscació de terres i recursos naturals, demolició de cases i propietats o restricció de la llibertat de circulació.

52 anys d'ocupació

La majoria dels Estats, i organismes internacionals com el Consell de Seguretat de les Nacions Unides i l'Assemblea General de les Nacions Unides, han reconegut des de fa temps que els assentaments israelians als Territoris Palestins Ocupats són il·legals segons el dret internacional.

Des del 1967, la política del govern israelià és promoure la creació i expansió d'assentaments israelians en els TPO. En l'actualitat hi ha aproximadament 250 assentaments. Alguns tenen menys de 100 habitants. Uns altres, com el de Ma’ale Adumim, amb una població de prop de 37.000 persones, són poblacions ben dotades de recursos.

«La primera conseqüència d'aquesta ocupació és que les famílies palestines que viuen allà han de marxar. Centenars de famílies a qui s'han confiscat les seves terres i a qui els han enderrocat casa seva. Famílies a qui s'ha sotmès a desplaçament forçós i a qui s'ha restringit la lliure circulació», assegura la coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya.

Amnistia Internacional s'ha adreçat per carta a TripAdvisor per exigir-li que deixi de fer publicitat d’activitats i allotjaments en els Territoris Palestins Ocupats. En concret, l'organització demana a TripAdvisor que:

    • Adopti una política ferma, que haurà d'estar a disposició del públic, en què es comprometin a no anunciar ni promoure propietats, activitats ni atraccions en assentaments israelians il·legals o gestionats per colons en els Territoris Palestins Ocupats.
    • Adopti procediments adequats, com ara processos sòlids d'escrutini i verificació d'antecedents per garantir l'aplicació efectiva i sistemàtica d'aquesta política en la pràctica i revelar detalls d'aquestes mesures, la seva aplicació i resultats.
    • Retiri qualsevol anunci actual de propietats, activitats i atraccions situades en assentaments israelians il·legals o gestionades per colons als Territoris Palestins Ocupats i que ofereixi una explicació pública clara de les raons d'aquesta mesura. Això haurà de basar-se en la il·legalitat dels assentaments segons el dret internacional i les violacions de drets humans que se’n deriven.
    • Compensi el dany sofert per la població palestina resident de les comunitats afectades pels assentaments on TripAdvisor ha anunciat propietats o atraccions turístiques.
    • Consulti amb les comunitats palestines afectades sobre altres mesures de reparació adequades.
    • Informe públicament de les seves polítiques i processos de diligència deguda en drets humans i ofereixi detalls de com s'apliquen en la pràctica, concretament en relació amb operacions a Israel i als Territoris Palestins Ocupats.
   
A més, el 10 de juliol l'organització es va adreçar a treballadors i treballadores de TripAdvisor mitjançant una carta oberta en la qual demanava que utilitzin el seu poder per exigir que l'empresa deixi de beneficiar-se d'aquestes atrocitats. Al gener passat, Amnistia Internacional va publicar l'informe «Destinació Ocupació» per alertar d'aquesta perillosa pràctica que pot veure's incrementada durant aquest període estival