Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

TripAdvisor ha d'alçar la veu contra la participació en el manteniment dels assentaments israelians il·legals

Khan al-Ahmar, una popular destinació turística © AI

Amnistia Internacional ha demanat als treballadors i treballadores de TripAdvisor que utilitzin el seu poder per exigir que l'empresa deixi de beneficiar-se de crims de guerra oferint atraccions i allotjaments turístics en els assentaments israelians il·legals dels Territoris Palestins Ocupats (TPO).

En una carta oberta adreçada al personal de TripAdvisor, l'organització ha assenyalat que els assentaments han tingut efectes devastadors en els drets humans de la població palestina perquè, per a la seva construcció, s'han enderrocat desenes de milers d'habitatges i s'ha obligat a desplaçar-se un gran nombre de persones, violant flagrantment el dret internacional, des de l'ocupació israeliana de Cisjordània, inclòs Jerusalem Est, el 1967.

"La política d'Israel d'establir els seus ciutadans i ciutadanes en terres palestines robades de territoris ocupats és un crim de guerra. En promoure el turisme en aquests assentaments il·legals, TripAdvisor ajuda a estimular-ne l'economia i contribueix a l'immens sofriment de la població palestina desarrelada de la seva terra, que ha vist destruir casa seva i saquejar els seus recursos naturals en favor dels assentaments", ha afirmat Mark Dummet, director d'Empreses i Drets Humans d'Amnistia Internacional.

"Per mantenir i ampliar els assentaments il·legals, Israel imposa a la població palestina un sistema de discriminació i violacions de drets humans institucionalitzades que dificulta enormement la seva vida quotidiana. Instem totes les persones que treballen a TripAdvisor al fet que surtin en defensa dels drets humans i se sumin a la petició que hem fet a l'empresa perquè elimini totes les seves ofertes i atraccions turístiques dels TPO relacionades. Els crims de guerra no són cap atracció turística".

Al gener, Amnistia Internacional va publicar Destinació: Ocupació, investigació sobre com les empreses de reserva online estan portant turisme als assentaments israelians il·legals i contribuint-ne a l'expansió, manteniment i normalització. Es va determinar que TripAdvisor, un dels llocs web de turisme més visitats pels viatgen a Israel, oferta més de 70 atraccions, excursions, restaurants, cafeteries, hotels i apartaments turístics que es troben en assentaments dels TPO.

La carta oberta s'ha compartit amb el personal de TripAdvisor després de la resposta de l'empresa a l'informe d'Amnistia Internacional, en la qual sembla suggerir que no té cap obligació de deixar d'anunciar activitats en assentaments israelians o altres ofertes que violin el dret internacional.

Per a més informació sobre la campanya empresa per Amnistia Internacional per demanar a TripAdvisor que deixi d'oferir o promocionar atraccions i immobles en assentaments il·legals dels TPO, es pot consultar aquesta pàgina.