Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

ONG exigeixen al Govern espanyol que demani que es garanteixi el dret d'asil a Grècia i no es criminalitzi migrants i refugiats

Un migrant ensenya les restes dels gasos lacrimògens llançats per la policia a la frontera greco-turca © REUTERS/Murad Sezer

En una carta adreçada als ministres d'Interior i d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, diverses organitzacions traslladen la seva preocupació davant la greu situació en què es troben les persones migrants i refugiades a Grècia, i pregunten al Govern espanyol quin paper jugaran els efectius que suposadament enviarà Espanya a la frontera turco-grega.

Amnistia Internacional, CEAR, la Coordinadora d'ONGD i Metges sense Fronteres han traslladat, en una carta enviada a les autoritats espanyoles, la seva preocupació per la situació a la frontera turco-grega i han preguntat sobre el paper que jugaran els efectius que suposadament Espanya enviarà per donar suport al Govern grec, tal com indiquen les informacions aparegudes en premsa. En la carta, les organitzacions recorden que "la protecció de les persones refugiades no és alguna cosa que els països puguin eludir quan els vingui de gust. Grècia ha de fer valer el dret d'asil, i la UE ha de donar-li suport. El dret d'asil és innegociable. El que estem presenciant a la frontera greco-turca és una crisi d'humanitat creada per Europa".

Les organitzacions denuncien que "les tensions d'aquests dies a la illa de Lesbos demostren una vegada més el fracàs d'Europa en la protecció d'homes, dones i nens que fugen dels conflictes". Prop de 40.000 persones migrants i refugiades romanen atrapades a les illes gregues, abandonades a la seva sort com a conseqüència de l'acord entre la UE-Turquia. A això, se sumen els incidents provocats per grups extremistes que impedeixen l'arribada d'embarcacions a la costa i ataquen activistes i vehicles de periodistes, treballadors d'ONG i personal voluntari.

Amnistia Internacional, CEAR, la Coordinadora d'ONGD i Metges sense Fronteres denuncien la criminalització de les persones migrants i refugiades, així com dels qui intenten ajudar. Aquesta criminalització "només pot contribuir a l'augment dels atacs racistes i xenòfobs que ja s'estan produint, en lloc de combatre'ls. Els Estats tenen dret a controlar les seves fronteres, però no han de fer-ho a costa d'erosionar els drets humans i el dret internacional humanitari".

Les organitzacions han lamentat, a més, que les conclusions del Consell extraordinari de Ministres d'Interior de la UE, que va tenir lloc dimecres passat, apuntin més cap al reforç de les fronteres i la prohibició de moviments tant de les persones migrants com les refugiades, que no pas a la protecció de les persones de la violència soferta aquests dies. És imprescindible tenir en compte que aquesta mesura es pren en un moment en què el conflicte a Síria es deferma amb la màxima violència contra la població civil en el nord del país, amb un cost brutal de vides, persones ferides i famílies buscant desesperadament un lloc segur on sobreviure.

"Ens horroritza l'escenificació de les autoritats de la Comissió Europea i el Consell europeu dimecres passat a la frontera, on van donar el seu suport explícit a la resposta inhumana del govern grec, i no van condemnar en cap moment la violència exercida contra població civil indefensa i les devolucions automàtiques en aquestes terribles circumstàncies".

Davant d'aquesta situació, les organitzacions exigeixen al Govern espanyol que:

  • Doni suport a Grècia perquè el dret d'asil sigui garantit.
  • Desaprovi explícitament l'ús de la força contra civils per part del Govern grec, i faci una crida a la fi de l'ús excessiu i desproporcionat de la força.
  • Adoptin mesures urgents i adaptades a la magnitud de la crisi que garanteixin la protecció dels refugiats sirians.