Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La petició del Consell Europeu d'un alto el foc sostenible a Gaza no és suficient per a posar fi al patiment de la població

© MOHAMMED ABED/AFP via Getty Images

Davant la decisió del Consell Europeu de demanar un alto el foc sostenible a Gaza, la directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant les Institucions Europees, Eve Geddie, ha declarat:

“La petició d'un alto el foc d'ahir, que hauria d'haver-se realitzat fa molt temps, és una mesura insuficient pels horrors que la població civil palestina porta patinrt durant els últims sis mesos. Més de 32.000 persones han mort en la implacable i indiscriminada campanya militar d'Israel, més de mil nens i nenes han sofert amputacions, barris i ciutats senceres han estat reduïts a runa, el sistema de salut ha quedat gairebé totalment destruït, i s'acosta de manera imminent una fam provocada per Israel. Tot això podria haver-se evitat i previngut si totes les parts haguessin aconseguit abans un acord d'alto el foc. El que està passant a Gaza és una catàstrofe humanitària creada per l'ésser humà, i els responsables de tots els crims de dret internacional han de retre comptes".

El que està passant a Gaza és una catàstrofe humanitària creada per l'ésser humà, i els responsables de tots els crims de dret internacional han de retre comptes”

Eve Geddie, Amnistia Internacional

 “Hamàs i altres grups armats han de retre comptes pels crims de guerra que van cometre el 7 d'octubre, inclosa la presa d'ostatges, i pels atacs il·legítims amb coets que continuen duent a terme, però les peticions de rendició de comptes han de ser coherents, i no es poden ocultar les responsabilitats. Que el Consell Europeu no hagi responsabilitzat Israel per les seves greus violacions del dret internacional transmet un missatge d'impunitat i contribueix a la catàstrofe que es desenvolupa a Gaza. La terrible situació s'ha vist agreujada en part per alguns Estats membres que suspenen el finançament a la UNRWA, fonamental per a la supervivència, i desacrediten a aquesta agència, deixant la població atrapada sense accés a menjar ni aigua potable mentre és bombardejada amb armes i munició exportades a Israel per alguns Estats membres de la UE.

“La Unió Europea i els seus Estats membres han de prendre mesures concretes i fer passes reals per a impedir el genocidi de la població palestina a Gaza. Han de restablir plenament el finançament de la UNRWA, interrompre totes les exportacions d'armes i munició a Israel i dur a terme un examen complet del respecte d'Israel per les seves obligacions en matèria de drets humans. A més, han de reconèixer les causes fonamentals del conflicte i demanar que acabi l'apartheid israelià contra la població palestina, així com l'ocupació.”

Informació general

És la primera vegada des de l'inici del conflicte, l'octubre de 2023, que la UE efectua una petició d'alto el foc.

El Consell Europeu també va expressar la seva preocupació per la catastròfica situació humanitària de Gaza i el seu efecte desproporcionat sobre la població civil, especialment nens i nenes, així com pel risc imminent de fam, i va demanar l'obertura de més rutes terrestres a Gaza. A més, va advertir contra la invasió israeliana de Rafah, i va destacar l'important paper de la UNRWA a la regió. Finalment, va subratllar la importància de respectar i aplicar l'ordre emesa el 26 de gener de 2024 pel Tribunal Internacional de Justícia, i va demanar q Israel que retés comptes per les violacions del dret internacional.

Des del començament del conflicte, Amnistia Internacional ha demanat l'alliberament de tots els ostatges civils retinguts per Hamàs i altres grups armats, i de les persones palestines retingudes arbitràriament per les autoritats israelianes.

La petició d'Amnistia Internacional reclamant un alto el foc que posi fi al patiment de la població civil ha rebut el suport de més d'un milió de signatures arreu del món.