Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: Els Estats han de revocar la cruel decisió de retirar el finançament a UNRWA

© Ahmed Zaqout / Anadolu via Getty Images

“La decisió d'almenys 11 països donants de suspendre el finançament a l'Agència de l'ONU per a la Població Refugiada Palestina (UNRWA) després de les denúncies que alguns membres del seu personal estaven implicats en els atacs del 7 d'octubre en el sud d'Israel infligirà un cop devastador a més de dos milions de persones refugiades a la Franja de Gaza ocupada per a les quals aquesta organització és l'únic salvavides”, ha declarat Amnistia Internacional. L'organització insta els Estats que revoquin la seva decisió i no suspenguin el finançament a UNRWA.

“És profundament indignant —inhumà, de fet— que diversos governs hagin pres decisions que causaran més patiment a dos milions de persones palestines que ja corren el risc de patir un genocidi i una fam programada a penes dies després que la Cort Internacional de Justícia conclogués en la seva resolució que la supervivència de la població palestina a Gaza està en perill. És especialment atroç que aquesta mesura s'hagi decidit sobre la base d'acusacions que afecten 12 persones de les 30.000 que formen part del personal de la UNRWA”, ha afirmat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

No s'han d'utilitzar les suposades accions d'algunes persones com a pretext per a suspendre una ajuda vital, en el que podria constituir càstig col·lectiu

Agnès Callamard, Amnistia Internacional

“Les acusacions sobre la implicació de personal la UNRWA en els atacs del 7 d'octubre són greus i han d'investigar-se de manera independent; qualsevol persona contra la qual hi hagi prou proves admissibles haurà de ser processada en judicis amb les degudes garanties. Però no s'han d'utilitzar les suposades accions d'algunes persones com a pretext per a suspendre una ajuda vital en el que podria constituir un càstig col·lectiu”.

El Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Suïssa, el Japó, França i Finlàndia s'han sumat als Estats Units, Austràlia i el Canadà en la suspensió del finançament a l'agència d'ajuda humanitària. En conjunt, van proporcionar més de la meitat del pressupost de la UNRWA el 2022. La decisió es va prendre després de les acusacions que 12 membres del personal de la UNRWA estaven implicats en els atacs del 7 d'octubre comesos per Hamàs a Israel. La UNRWA va acomiadar immediatament 9 treballadors i ha obert una investigació..

En un moment en què Israel, la potència ocupant, continua violant de manera flagrant les seves obligacions cap a la població refugiada palestina a Gaza i a la resta dels Territoris Palestins Ocupats, la UNRWA és, des de fa temps, l'única taula de salvament per oferir una ajuda humanitària indispensable, educació i refugi. L'agència també facilita una ajuda que es necessita desesperadament per a milions de persones refugiades palestines que viuen als països àrabs veïns.

Noruega, Espanya, Irlanda i Bèlgica són alguns dels Estats que han anunciat que no suspendran el finançament, reconeixent el paper vital que la UNRWA continua exercint en la distribució d'ajuda humanitària als qui la necessiten desesperadament.

“És vergonyós que, en lloc d'atendre la resolució del Tribunal Internacional de Justícia i a la conclusió d'aquesta que la catastròfica situació humanitària en la Franja de Gaza corre greu risc de deteriorar-se encara més, estats clau com els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Alemanya, Austràlia i França hagin suspès el finançament al principal proveïdor d'ajuda per a la població civil de Gaza”, ha prosseguit Agnès Callamard.

“Tots els Estats tenen la clara obligació de garantir que s'implementen les mesures del Tribunal Internacional de Justícia, incloses les que ordenen a Israel que prengui mesures immediates i efectives per a garantir la provisió d'assistència humanitària a la població civil palestina a Gaza com a pas clau per a prevenir el genocidi i més danys irreparables”.

“Alguns dels mateixos governs que han anunciat que suspendran l'enviament de fons a la UNRWA per aquestes acusacions han continuat, alhora, armant les forces israelianes tot i les proves aclaparadores que aquestes armes s'estan utilitzant per a cometre crims de guerra i violacions greus dels drets humans. Precipitar-se a congelar els fons per a ajuda humanitària basant-se en acusacions que encara s'estan investigant, al mateix temps que es neguen a considerar si més no la suspensió del suport a l'exèrcit israelià, és un claríssim exemple de doble moral”, va concloure Agnès Callamard.

“En lloc de suspendre un finançament vital per als qui la necessiten, els Estats haurien de treballar per a posar fi a les transferències d'armes a Israel i a grups armats palestins, i pressionar per un alto-el-foc immediat i sostingut, i l'accés humanitari complet per a contribuir a alleujar un sofriment devastador”.

L'Estat d'Israel i grups conservadors porten anys realitzant una campanya difamatòria contra la UNRWA, agència que exerceix un paper clau en la protecció del dret de la població palestina a retornar a les seves terres.

Actualització

Una versió anterior d'aquest article esmentava incorrectament França i Suïssa entre els països que han suspès el finançament de la UNRWA. De fet, França i Suïssa (juntament amb Dinamarca, Polònia, la UE i Nova Zelanda) han anunciat que esperaran el resultat de la investigació de l'ONU per a prendre una decisió sobre la suspensió del finançament a UNRWA.

Al 31 de gener de 2024, 15 Estats havien anunciat la suspensió del finançament. Són: Àustria, Estònia, Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Letònia, Lituània, Països Baixos, Romania, Suècia, els Estats Units, Islàndia, el Regne Unit, el Japó i Austràlia.