Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hongria: la UE no tolerarà la "campanya d'intimidació" contra qui defensa persones sol·licitants d'asil

Foto: Amnesty International

En resposta a la decisió de la Comissió Europea de remetre al Tribunal de Justícia de la Unió Europea la legislació hongaresa coneguda com Stop Soros i obrir un nou procediment d'infracció contra Hongria per negar aliments a les persones que es troben a la zona de la frontera amb Sèrbia, Eve Geddie, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant de les Institucions Europees, ha manifestat:

"La decisió d'avui deixa clar que la campanya d'intimidació de les autoritats hongareses contra els qui s'oposen a les seves lleis i polítiques xenòfobes no es tolerarà. També transmet a tots els Estats membres el missatge inequívoc que les lleis que, com Stop Soros, són clarament contràries als drets humans, es combatran a tots els nivells.

"En criminalitzar el treball legítim que fan activistes i ONG per protegir els drets de les persones migrants, sol·licitants d'asil i refugiades, aquesta egislació podria tenir un efecte inhibidor d'aquesta feina tan important. Però malgrat aquest risc tan greu, Amnistia Internacional i altres organitzacions i persones compromeses amb els drets humans no s'han deixat intimidar i continuaran fent sentir la seva veu".

"Aquest nou procediment d'infracció també posa també de manifest el terrible tracte que dispensen les autoritats a les persones migrants i refugiades per dissuadir-les de buscar seguretat a Hongria, tracte que inclou no proporcionar aliments a les persones sol·licitants d'asil rebutjades que es troben a la zona fronterera".

Informació complementària

El conjunt de lleis conegut com Stop Soros, que va entrar en vigor fa un any, va adreçat als grups que el govern considera que donen suport a les persones refugiades i migrants. La criminalització d'aquestes activitats constitueix un atac directe al treball d'actors de la societat civil.

Amnistia Internacional va impugnar judicialment la constitucionalitat d'aquesta controvertida legislació hongaresa; no obstant això, el Tribunal Constitucional va desestimar la denúncia per considerar que la legislació no infringia les disposicions constitucionals recollides en la denominada Llei Fonamental d'Hongria.

A més, en els darrers anys, les autoritats hongareses han aprovat mesures dirigides a negar l'accés al país i trànsit per ell, han imposat la detenció arbitrària d'els qui intentin entrar en territori hongarès i han sotmès a persones refugiades i sol·licitants d'asil a violentes expulsions sense el degut procediment i lloc en perill la vida de les quals esperen a ser deportades en negar-los aliments i obligar-les a creuar la frontera de manera irregular per entrar a Sèrbia.

Al setembre de l'any passat, el Parlament Europeu va remetre Hongria al Consell Europeu en aplicació de l'article 7 del Tractat de la Unió Europea, i el país està ja a l'espera de la seva primera vista davant el Consell d'Afers Generals.