Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Filipines: la crida del president a reactivar la pena de mort només agreujarà el clima d'impunitat

La crida a restablir la pena de mort inclosa en el discurs del president Duterte sobre l'estat de la nació no farà sinó empitjorar el clima d'impunitat al país en el context de la mortífera campanya del govern contra les drogues.

"Els homicidis extrajudicials segueixen sent molt habituals a les Filipines. Parlar de restablir la pena de mort per als delictes relacionats amb drogues és abominable, i es corre el risc d'agreujar l'actual clima d'impunitat", ha dit Butch Olano, director d'Amnistia Internacional Filipines.

En el discurs que ha pronunciat avui, el president Duterte demana al Congrés que restableixi la pena de mort per als delictes relacionats amb drogues. Aplicar la pena de mort per delictes relacionats amb drogues contravé el dret i les normes internacionals.

Duterte ha expressat el suport a la pena de mort setmanes després de l'homicidi d'una nena de tres anys en una operació policial.

"L'estat de la nostra nació és el dol. No hauríem d'enterrar els nostres fills enmig de batudes policials mortíferes i mal plantejades", ha afirmat Butch Olano. "Aquest discurs va ser una oportunitat perduda per fer balanç del tràgic homicidi de la nena de tres anys Myca Ulpina, i de milers més. El president va abordar l'afer de les drogues però no es va enfrontar a la veritat. El país necessita un enfocament que ofereixi justícia a les famílies de milers de víctimes d'homicidi il·legítim, i serveis mèdics i socials efectius per als qui els necessitin".

En l'informe que ha publicat aquest mes,They just kill": Ongoing extrajudicial executions and other violations in the Philippines: war on drugs, Amnistia Internacional mostra que la guerra contra les drogues del govern filipí continua sent una guerra criminal als pobres en la qual es cometen abundants homicidis de persones pobres i marginades en la seva majoria sense que es duguin a terme investigacions fiables, imparcials i eficaces. Només s'ha dictat una sentència condemnatòria contra agents de policia fins avui, arran de la mort per trets de Kian delos Santos, de 17 anys, l'agost de 2017.

"L'homicidi de Kian es va convertir en el símbol dels horrors de la guerra contra les drogues, i les sentències condemnatòries dels agents de policia van ser un petit pas cap a la justícia que mereix la població filipina", ha dit Butch Olano. Ara el país es trontolla amb el tràgic homicidi de Myca Ulpina. Només tenia tres anys. Si aquesta tragèdia no porta al govern a canviar de rumb, serà una prova més del seu flagrant menyspreu per la vida humana".

Myca Ulpina va morir durant una operació policial duta a terme a finals de juny a la província de Rizal, en la qual també va resultar mort un agent de policia. El govern sosté que la nena va ser utilitzada pel seu pare com a escut humà durant una operació encoberta; la mare de la nena assegura que la policia va irrompre al domicili familiar sense ordre judicial mentre la família dormia.

El govern filipí ha reconegut almenys 6.600 homicidis comesos per la policia, però les proves apunten al fet que moltes més persones han mort a les mans de desconeguts armats que probablement estaven vinculats a la policia. Amnistia Internacional ha conclòs que aquests homicidis il·legítims en cascada, molts dels quals van ser execucions extrajudicials, podrien constituir crims de lesa humanitat.

"El govern insisteix que les desconsolades famílies han de presentar demandes als tribunals si pensen que la policia ha actuat il·legalment durant les operacions antidroga", ha afirmat Butch Olano. Però la investigació d'Amnistia Internacional ha demostrat que les famílies tenen por a patir represàlies de la policia si s'atreveixen a alçar la veu. A més, no disposen d'informes policials, fonamentals per sustentar les acusacions, i el cost de les actuacions judicials és prohibitiu per a les famílies sense recursos".

Un infern en vida

"La guerra als pobres del govern no posa fi als homicidis. Sotmet famílies i comunitats senceres a un infern en vida, i tot per protegir una política cruel i repressiva que no fa res per protegir la població dels riscos de les drogues", ha explicat Butch Olano.

En el seu discurs sobre l'estat de la nació, el president Duterte tampoc va expressar el compromís del seu govern per cooperar amb l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, que publicarà un informe al juny de 2020 sobre la situació dels drets humans a les Filipines -inclosos els homicidis il·legítims perpetrats en el context de la guerra contra les drogues- segons el mandat d'una resolució adoptada aquest mateix mes pel Consell de Drets Humans de l'ONU.

"Aquesta investigació de l'ONU ofereix esperança als milers de famílies que han perdut éssers estimats en l'anomenada guerra contra les drogues -ha afirmat Butch Olano-. Mentre les autoritats neguin a aquestes famílies el dret a obtenir justícia, la pressió internacional sobre els artífexs d'aquesta campanya criminal seguirà creixent".