AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > materials d'AI > la Declaració Universal > article 16
 La Declaració Universal dels Drets Humans. Suggerimets didàctics
Article 16. Dret al matrimoni
presentació | índex | següent article

1. Els homes i les dones, a partir de l'edat núbil, tenen dret, sense cap restricció per motius de raça, nacionalitat o religió, a casar-se i a fundar una família. Han de gaudir de drets iguals pel que fa al casament, durant el matrimoni i en la seva dissolució.
2. Només es pot realitzar el casament amb el lliure i ple consentiment dels futurs esposos.
3. La família és l'element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l'estat.
  • Algú es veu obligat/a a casar-se en contra de la seva voluntat, potser amb una persona a la qual ni tan sols coneix, o que tot i conèixer-la no desitja. Els matrimonis forçats fonamentalment els pateixen les dones (en molts casos encara nenes). Com se sentirà aquesta persona, dona, nena o nen, obligada a casar-se? 
  • Les persones que estan en aquestes situacions de risc, o que han vist que es consumava el matrimoni en contra de la seva voluntat, han de tenir dret d'asil en un altre país si així ho sol·liciten? 
  • Quina consideració mereix l'argument que sovint s'utilitza que aquest tipus de matrimonis pertanyen a la tradició de certs països, i que per tant cal permetre'ls sense ficar-s'hi pel mig? Cal acceptar-lo o s'ha de pressionar sobre els governs d'aquests països perquè canviïn les lleis i impedeixin aquest tipus de matrimonis? 
  • En ocasions passa el contrari: dues persones que desitgen casar-se no poden fer-ho perquè els ho impedeixen determinades tradicions que no aproven els matrimonis entre persones de diferent religió, origen social... Cal acceptar aquestes tradicions o oposar-s'hi? 
  • Buscar informació sobre els matrimonis interracials a Sud-Àfrica i als Estats Units abans de l'eradicació de la segregació racial. 
  • L'article de la Declaració fa referència també a la "dissolució del matrimoni", sense esmentar el divorci. Es pot deduir, no obstant això, que el dret al divorci està implícit en aquest article de la Declaració? 
  • Una parella casada sense fills és una família? 
  • En els països que està permès, una parella casada composta per membres del mateix sexe és també un matrimoni? 
  • Fer una llista de les característiques d'un matrimoni. Desglossar-la entre característiques fonamentals i secundàries. Incloure-hi tant els aspectes materials com emocionals. 
  • Fer el mateix amb les característiques d'una família. 
  • Es poden universalitzar aquestes característiques, o varien molt segons les diferents tradicions culturals?
Proposta inclosa en els "Materiales para la educación en Derechos Humanos", Ararteko, 2000:
Matrimoni i família

Es tracta de fer dues pràctiques sobre aquest article. 

La primera està preparada per a la matèria de Plàstica i Visual. Fa referència als punts 1 i 2 de l'article 16. El dibuix pertany al "Declaración Universal de Derechos Humanos ilustrada por dibujantes españoles" editado per Amnistia Internacional el 1985. Aquest dibuix en concret és d'Enrique Ventura i apareix a la pàgina 41 del llibre. 
La segona, per a Llengua i Literatura, tracta el punt 3. 

Per a l'alumnat:

A. Educació Plàstica i Visual 

Observa aquest dibuix. 
- Descriu què és el que vol dir. 
- Et sembla bé que la princesa s'enamori del drac i no del príncep? I si en comptes d'un drac fos una persona de color?, o un gitano?, o una altra dona? Per què? 
- No obstant això, en els contes de fades la princesa sempre es casa amb el cavaller que mata al drac. Té l'obligació de casar-se amb el cavaller?, o pot casar-se amb qui ella vulgui? 
- Explica la distinció entre obligació i dret. 

B. Llengua i Literatura

La extorsión,
el insulto,
la amenaza,
el coscorrón,
la bofetada,
la paliza,
el azote,
el cuarto oscuro,
la ducha helada,
el ayuno obligatorio,
la comida obligatoria,
la prohibición de salir,
la prohibición de decir lo que se piensa,
la prohibición de decir lo que se siente
y la humillación pública
son alguno de los métodos de penitencia
y tortura tradicionales en la vida familiar.

Para castigo de la desobediencia y escarmiento de la libertad, la tradición familiar perpetúa una cultura del terror que humilla a la mujer, enseña a los hijos a mentir y contagia la peste del miedo.

-Los derechos humanos tendrían que empezar por casa -me comenta, en Chile, Andrés Domínguez.

("Mujeres", de Eduardo Galeano. Alianza Editorial, Madrid, 1995) 

Qüestions: 

- Comenta aquest text. 
- Et sembla que aquest tipus de família que descriu el text de Galeano és la que empara la Declaració o es refereix més aviat a una família en la qual no es respecten els Drets Humans dels seus membres? Una família així és realment una família? 
- Creus que els Drets Humans ens pertoquen només quan parlem de les nostres relacions amb l'Estat, amb la justícia, o també ens pertoquen quan estem relacionant-nos amb els nostres amics, els nostres companys de classe o els nostres parents més propers? 
- Només tenim drets o també tenim responsabilitats pel que fa a la nostra família? 
 

Materials complementaris
Consulta a l'apartat de materials complementaris els diferents recursos disponibles.
 


vuelve al inicio