AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > materials d'AI > la Declaració Universal > article 17
 La Declaració Universal dels Drets Humans. Suggerimets didàctics
Article 17. Dret a la propietat 
presentació | índex | següent article

1. Tota persona té dret a la propietat, individualment i col.lectivament.
2. Ningú no pot ser privat arbitràriament de la seva propietat.
  • Són compatibles el respecte absolut del dret a la propietat privada, especialment en el cas de les persones econòmicament privilegiades, amb l'existència de drets econòmics i socials per a tota la societat, com l'assistència sanitària, les prestacions per atur i l'educació? 
  • El sistema d'impostos és un atemptat al dret a la propietat dels ciutadans? 
  • El dret a l'herència s'inclou en la majoria de les constitucions, però no es recull en la Declaració Universal. Hauria d'haver-se recollit? Seria coherent la seva inclusió en l'article 1, que proclama que "tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets"? 
  • Organització d'un debat. Elaborar un llistat de béns i discutir si han de ser propietat privada o col·lectiva. Dintre de la propietat col·lectiva recordar que se'n poden incloure dos tipus: quan un grup de persones són les propietàries (com en una cooperativa), o que sigui l'Estat el propietari (el conjunt dels ciutadans). En aquest llistat podrien aparèixer béns com: cotxes, cases, piscines, parcs, platges, bancs, col·legis, hospitals, joies, empreses, obres d'art.... 
  • Els països colonitzadors que es van apropiar de les terres dels pobles indígenes a Amèrica o Àfrica van respectar el dret d'aquells pobles a la propietat de les seves terres? I en el cas que hi hagués algun document de compra-venda? 
  • Buscar informació sobre el copyright, el copyleft i les llicencies Creative Commons, comparar les definicions i debatre sobre els avantatges i inconvenients, per als autors i per a la societat, de les diferents llicències. 
Proposta inclosa en els "Materiales para la educación en Derechos Humanos", Ararteko, 2000:
Assaig sobre la Revolució Russa 

Es tracta de fer un petit assaig sobre el que va suposar la Revolució Russa de 1917 pel que fa al dret de propietat individual. 

Per a l'alumnat:

Esquema per a desenvolupar l'assaig. 

1.-Cerca en els llibres les característiques que defineixen el sistema econòmic implantat a la Unió Soviètica després de la Revolució. ¿Va desaparèixer de fet tota classe de dret de propietat individual en la URSS o únicament el dret de propietat privada de la terra, dels recursos naturals i dels béns de producció en general? De quina manera es va realitzar el procés de socialització dels béns a la Unión Soviètica, quines van ser les fases? 
2.-Reflexiona sobre algunes de les prerrogatives de l'Estat Social modern (com el dret d'expropiació amb indemnització). Quina diferència veus amb el sistema soviètic pel que fa als mitjans emprats i els objectius perseguides? Consideres que el dret a la propietat que recull la Declaració Universal no té límits i que per tant els Estats no estan legitimats per a expropiar en cap cas? Aporta algun matís la segona part de l'article? Quin és la teva opinió sobre tot això? Raona-la. 
3.-Assenyala les diferències que trobes entre el sistema capitalista i el comunista respecte a la propietat individual. Quins avantatges i desavantatges veus en cada sistema econòmic? 
 

Materials complementaris
Consulta a l'apartat de materials complementaris els diferents recursos disponibles.
 


vuelve al inicio