Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Zoom no ha de convertir-se en un instrument de censura al servei de la Xina

© Indranil Aditya/NurPhoto

Davant la notícia que la plataforma de videoconferències Zoom ha accedit a la petició del govern xinès de finalitzar reunions relacionades amb la repressió de Tiananmen i suspendre els comptes de tres activistes radicats als Estats Units que organitzen trobades virtuals, William Nee, analista sobre empreses i drets humans d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"El govern xinès fa tot el possible per assegurar-se que ningú a la Xina commemora o, si més no, esmenta les persones assassinades del 3 al 4 de juny de 1989. En acceptar la petició de Pequín de finalitzar reunions sobre la repressió de Tiananmen, Zoom corre el risc de contribuir a aquest atac a la llibertat d'expressió.

"Zoom ha dit que prendrà mesures perquè els usuaris -fora de Xina continental- no es vegin afectats per aquestes intervencions en el futur, però en fer-ho sembla estar tancant els ulls davant la repressió dels usuaris en el territori continental.

"Les empreses tecnològiques com Zoom han d'anteposar els principis als beneficis i defensar la llibertat a Internet, en lloc d'accedir a les demandes d'emmordassar-la per part de governs repressors".

"Zoom ha de respectar els drets humans en totes les seves operacions empresarials i no convertir-se en instrument del poderós sistema de censura de la Xina".

Informació complementària

En una declaració publicada el divendres, Zoom va revelar que havia suspès els comptes de diversos activistes de drets humans a petició del govern xinès i va insinuar que bloquejarà qualsevol reunió que Pequín digui que és "il·legal". Alhora, va admetre que havia finalitzat tres de cada quatre reunions sobre la repressió de Tiananmen.

El compte de Zhou Fengsuo, activista xinès que viu als Estats Units, es va tancar als pocs dies que hagués organitzat un acte commemoratiu de la repressió de Tiananmen.

A l'activista Wang Dan, que havia organitzat una videoconferència a Zoom el 3 de juny per commemorar l'aniversari de la repressió de Tiananmen el 4 de juny, li van tancar el compte en dues ocasions.

I l'activista Lee Cheuk-Yan, qui organitza una vigília anual per Tiananmen, també va veure cancel·lat el seu compte.

Posteriorment s'han rehabilitat els seus comptes, una vegada que Zoom ha reconegut que va cometre un error i que la seva resposta "no hauria d'haver afectat usuaris fora de la Xina continental".

La responsabilitat de les empreses de respectar els drets humans existeix amb independència del compliment de lleis i normes nacionals, i s'hi anteposa.