Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Zimbàbue: escalada de repressió de les protestes per l'augment dràstic del preu del combustible

  • Vuit persones mortes, segons informes.
  • Les autoritats van bloquejar l'accés a Internet.
  • Dues-centes persones detingudes arbitràriament.
Les autoritats de Zimbàbue han de garantir que les forces de seguretat exerceixen la moderació i respecten els drets dels qui protesten contra la pujada dràstica del preu dels combustibles; així ho ha manifestat Amnistia Internacional el segon dia de "aturada nacional".

A causa de les mesures repressives, almenys 8 persones han mort a mans de les forces de seguretat i 200 han sofert detenció arbitrària.

Des dels municipis d'Harare i Bulawayo han arribat informes sobre l'ús d'armes de foc i gas lacrimògen per les forces de seguretat contra els qui es manifestaven per l'augment del 150% en els preus dels combustibles. A Epworth, una dona va resultar greument ferida per trets quan anava a la feina i era prop d'una comissaria de policia, segons informació publicada en mitjans de comunicació. A un noi li van disparar a l'abdomen a Mbare.

"Anys de mala gestió política i econòmica han portat l'economia zimbabuesa al daltabaix. Milions de zimbabuesos estan atemorits davant les repercussions de la pujada dels combustibles en la vida del dia a dia, en particular en l'alimentació i l'assistència mèdica", ha afirmat Muleya Mwananyanda, directora adjunta d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Austral.

"Les autoritats de Zimbàbue han de garantir que la població pugui expressar les seves opinions amb llibertat i seguretat i, alhora, investigar de forma adequada, imparcial i independent les denúncies sobre trets de la policia contra manifestants. La policia només ha de recórrer a la força quan sigui estrictament necessari. Fins i tot, haurà d'exercir la moderació en qualsevol moment i reduir al mínim necessari la força emprada, i només utilitzarà armes de foc com a últim recurs i quan sigui estrictament necessari per protegir vides".

Alhora, Amnistia Internacional veu amb alarma les mesures repressives adoptades pel govern davant de les protestes, inclòs el bloqueig de l'accés a Internet per impedir que la gent doni suport o organitzi protestes. Segons informes, la policia i l'exèrcit també han sotmès a pallisses i altres maltractaments persones que s'estaven manifestant.

El 13 de gener, el portaveu del govern, Nick Mangwana, va prometre reprimir amb duresa als "elements obstinats a aprofitar-se de l'actual escassetat de combustible per causar i promoure l'agitació i la inestabilitat al país". S'ha desplegat un gran nombre d'efectius de seguretat als carrers de les principals ciutats, inclosa la capital, Harare.

"Les autoritats han de posar fi a la pràctica de detenir arbitràriament els qui participen en les manifestacions. Les persones detingudes han de ser alliberades si no són acusades en breu de cap delicte recognoscible", ha afirmat Muleya Mwananyanda.

El Congrés Sindical de Zimbàbue, organització sindical local, va convocar una aturada nacional, afirmant que la pujada de preus dels combustibles era "insensible i una provocació".

A més, el govern ha acusat als organitzadors de l'atur nacional i a les organitzacions de la societat civil d'actuar deliberadament per desestabilitzar el país i col·laborar amb "estrangers" en la consecució d'aquesta finalitat. Des de llavors, les autoritats han amenaçat aquests organitzadors "estrangers" anònims, suggerint que se'ls revocarà el visat i seran expulsats de Zimbàbue.

"Els organitzadors de l'aturada nacional no representen cap amenaça per a ningú; l'única cosa que han fet és demanar a la gent que es quedi a casa com a mesura de protesta pacífica contra la pujada dels combustibles", ha explicat Muleya Mwananyanda.

"En comptes d'amenaçar els qui critiquen al govern, les autoritats han de centrar-se a abordar les causes fonamentals que la població estigui llançant-se al carrer, i a construir una economia inclusiva per tots els zimbabuesos".

També s'han rebut informes sobre incendis de comissaries, saquejos de comerços, destrucció de propietat privada i la crema de la seu central del MDC, principal partit de l'oposició.

Escassetat de dòlars USA


El 12 de gener, el president Emmerson Mnangagwa va anunciar la pujada del preu dels combustibles, que va entrar en vigor l'endemà. Els preus del dièsel i la gasolina, combustibles utilitzats principalment per al transport de persones i mercaderies a Zimbàbue, han pujat un 150%.

Zimbàbue pateix escassetat crònica de dòlars nord-americans, la moneda adoptada oficialment quan el país va renunciar al dòlar zimbabuès el 2009 a causa de la hiperinflació. Hi ha escassetat de béns de consum al país des de fa diversos mesos, i algunes botigues han tancat per la manca dòlars nord-americans.