Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: Una farsa judicial treu a la llum un càrrec absurd contra un activista tibetà

El judici celebrat avui contra un activista tibetà que lluita per l'ensenyament lingüístic i que podria enfrontar-se a fins a 15 anys de presó per "incitació al separatisme", ha tret a la llum el ridículament injust de la causa judicial contra ell. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional.

El judici de Tashi Wangchuk es va celebrar dijous en un tribunal de la Prefectura Autònoma Tibetana de Yushu, a la província de Qinghai, nord-oest de la Xina. Segons el seu advocat, la principal prova presentada contra Tashi Wangchuk va ser un curtmetratge realitzat per The New York Times el 2015, que documentava la campanya d'aquest activista per l'ensenyament en llengua tibetana a les escoles.

Tashi Wangchuk, que ha passat gairebé dos anys en presó preventiva sense accés a la seva família, ara està a l'espera de la sentència del tribunal.

"Resulta aterridor que Tashi Wangchuk pugui enfrontar-se a fins a 15 anys de presó simplement per expressar la seva opinió en entrevistes amb mitjans de comunicació. Els càrrecs contra ell són flagrantment falses, i Tashi Wangchuk ha de ser alliberat de forma immediata i incondicional", ha manifestat Roseann Rife, directora de Recerca en Àsia Oriental d'Amnistia Internacional.

"El fet d'exposar i criticar la manera en què la política governamental està reprimint la llengua i la cultura tibetanes és un exercici legítim de llibertat d'expressió. Etiquetar aquestes manifestacions com una forma de 'incitació al separatisme' demostra el flagrant ús indegut que les autoritats xineses fan d'aquest càrrec penal per silenciar la dissidència. "

Cultura tibetana

Tashi Wangchuk propugna un augment de l'educació en llengua tibetana a les escoles situades en zones de població tibetana, en què el xinès s'ha convertit en una única llengua utilitzada en l'ensenyament. Aquest activista ha expressat la seva preocupació pel fet que molts nens i nenes tibetans no sàpiguen parlar el seu idioma matern amb fluïdesa, el que contribueix a l'extinció gradual de la cultura tibetana.

El curtmetratge titulat A Tibetan 's Journey for Justice (El viatge d'un tibetà a la recerca de justícia), realitzat en 2015 per The New York Times, narra la història del viatge de Tashi Wangchuk a Pequín per intentar aconseguir ajuda legal per tal de presentar una demanda contra les autoritats locals per l'absència d'ensenyament en tibetà a les escoles. S'hi revela que cap bufet d'advocats havia estat disposat a fer-se càrrec de la demanda i que el canal de televisió estatal CCTV, subvencionat amb fons públics, s'havia negat a la petició de Tashi Wangchuk que s'informés sobre la situació. La policia va utilitzar el metratge filmat per demostrar que Tashi Wangchuk havia incitat deliberadament al "separatisme", intentant desacreditar la imatge internacional del govern xinès i les seves polítiques pel que fa a les minories ètniques.

"El vídeo realitzat per The New York Times mostra que Tashi Wangchuk estava tractant d'expressar les seves opinions sobre la política educativa per uns mitjans totalment legítims, utilitzant els mitjans de comunicació oficials i el sistema judicial xinès, però ningú estava disposat a tocar un tema tan delicat. Aquest cas demostra la discriminació extrema que pateix la població tibetana a la Xina avui dia, especialment pel que fa a les restriccions al dret a la llibertat d'expressió i l'ús de la seva pròpia llengua", ha manifestat Roseann Rife.

El judici va tenir lloc poc després que el cineasta tibetà Dhondup Wangchen es reunís amb la seva família als Estats Units el 26 de desembre, gairebé deu anys després d'haver estat detingut per primer cop a la Xina per realitzar un documental independent sobre les opinions de la població tibetana en el període previ als Jocs Olímpics de Pequín de 2008.