Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: l'expulsió de periodistes restringeix encara més l'accés a la informació sobre COVID-19

© AFP/Getty Images

En resposta a l'expulsió efectiva de periodistes que treballen pels tres principals periòdics nord-americans a la Xina, el cap de l'equip d'Amnistia Internacional sobre Xina, Joshua Rosenzweig, ha manifestat:

"Aquest vergonyós atemptat a la llibertat d'expressió afecta periodistes que han desvetllat la realitat de nombroses violacions de drets humans comeses a la Xina, des de Xinjiang fins a Hong Kong. A més, aquestes publicacions figuren entre les que ofereixen investigacions en profunditat sobre l'esclat de COVID-19 de Wuhan".

"Aquesta darrera mostra de la successió de represàlies mútues entre Pequín i Washington amenaça de reduir greument el flux d'informació exacta i independent des de la Xina. En un moment en què el món ha de mantenir-se unit enfront de la devastació causada pel virus, l'expulsió d'aquests periodistes podria tenir greus conseqüències per a la salut pública, al món i dins de la Xina".

"És especialment alarmant que a aquests periodistes se'ls hagi negat també el dret a treballar a Hong Kong i Macau, decisió que deuria haver recaigut en els seus respectius governs. Sembla ser un exemple més de com s'estan menyscabant la suposada autonomia i les suposades llibertats conferides a aquests territoris segons el model de "dos sistemes, un país".

El govern de Hong Kong ha d'explicar amb urgència les conseqüències d'aquest anunci per a l'autonomia que li atorga la Llei Bàsica.

Informació complementària

El govern xinès ha comunicat avui als periodistes nord-americans del New York Times, el Wall Street Journal i el Washington Post, les credencials dels quals expiren a finals de 2020, que tenen deu dies de termini per retornar-les. Ha anunciat a més que se'ls prohibeix exercir la seva professió a la Xina continental, Hong Kong i Macau.

Alhora, les autoritats han ordenat als tres diaris, així com a la Veu d'Amèrica i a la revista Time que els facilitin informació sobre les seves activitats a la Xina.

El Ministeri d'Afers exteriors xinès ha declarat que la decisió s'ha pres en resposta a la imposició de "restriccions injustificades a les agències de premsa xineses" als Estats Units. El 2 de març, el govern nord-americà va imposar un límit de personal a quatre mitjans de comunicació oficials xinesos: Xinhua News Agency, Chinese Radio International, Xina Daily Distribution Corporation i Xina Global Television Network.