Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Xina: l'expulsió de periodistes restringeix encara més l'accés a la informació sobre COVID-19

© AFP/Getty Images

En resposta a l'expulsió efectiva de periodistes que treballen pels tres principals periòdics nord-americans a la Xina, el cap de l'equip d'Amnistia Internacional sobre Xina, Joshua Rosenzweig, ha manifestat:

"Aquest vergonyós atemptat a la llibertat d'expressió afecta periodistes que han desvetllat la realitat de nombroses violacions de drets humans comeses a la Xina, des de Xinjiang fins a Hong Kong. A més, aquestes publicacions figuren entre les que ofereixen investigacions en profunditat sobre l'esclat de COVID-19 de Wuhan".

"Aquesta darrera mostra de la successió de represàlies mútues entre Pequín i Washington amenaça de reduir greument el flux d'informació exacta i independent des de la Xina. En un moment en què el món ha de mantenir-se unit enfront de la devastació causada pel virus, l'expulsió d'aquests periodistes podria tenir greus conseqüències per a la salut pública, al món i dins de la Xina".

"És especialment alarmant que a aquests periodistes se'ls hagi negat també el dret a treballar a Hong Kong i Macau, decisió que deuria haver recaigut en els seus respectius governs. Sembla ser un exemple més de com s'estan menyscabant la suposada autonomia i les suposades llibertats conferides a aquests territoris segons el model de "dos sistemes, un país".

El govern de Hong Kong ha d'explicar amb urgència les conseqüències d'aquest anunci per a l'autonomia que li atorga la Llei Bàsica.

Informació complementària

El govern xinès ha comunicat avui als periodistes nord-americans del New York Times, el Wall Street Journal i el Washington Post, les credencials dels quals expiren a finals de 2020, que tenen deu dies de termini per retornar-les. Ha anunciat a més que se'ls prohibeix exercir la seva professió a la Xina continental, Hong Kong i Macau.

Alhora, les autoritats han ordenat als tres diaris, així com a la Veu d'Amèrica i a la revista Time que els facilitin informació sobre les seves activitats a la Xina.

El Ministeri d'Afers exteriors xinès ha declarat que la decisió s'ha pres en resposta a la imposició de "restriccions injustificades a les agències de premsa xineses" als Estats Units. El 2 de març, el govern nord-americà va imposar un límit de personal a quatre mitjans de comunicació oficials xinesos: Xinhua News Agency, Chinese Radio International, Xina Daily Distribution Corporation i Xina Global Television Network.