Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: la llei de seguretat nacional ha d'eliminar-se per protegir les llibertats de Hong Kong

Copy: AP

La proposta de llei de seguretat nacional per a Hong Kong presentada per la Xina és una devastadora agressió als drets humans i ha d'anul·lar-se. Així l'hi han comunicat un grup de 86 organitzacions de la societat civil, inclosa Amnistia Internacional, a les autoritats xineses la vigília d'una important reunió de legisladors de Pequín que començarà dijous.

És probable que en el període de sessions d'aquesta setmana del Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular, que començarà demà, se sotmeti a debat la proposta de legislació de seguretat nacional. La llei proposada podria entrar en vigor aquest mateix mes i utilitzar-se ràpidament per reprimir les llibertats d'Hong Kong.

"Encara que la Xina ha revelat alguns detalls concrets de la llei de seguretat nacional, tot el que en sabem fins ara indica que amenaçarà els drets i llibertats bàsics de la població de Hong Kong", han manifestat les organitzacions en una carta al Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular.

"Tipifica com a delictes actes imprecisos i molt generals, que poden abraçar qualsevol crítica al govern i utilitzar-se contra els qui exerceixin i defensin pacíficament els seus drets humans".

La decisió de redactar una llei de seguretat nacional, aprovada per l'Assemblea Nacional Popular en la seva última sessió a la fi de maig, proposa il·legalitzar els actes de "separatisme, subversió, terrorisme" i les activitats de "intervenció estrangera i exterior en els afers de Hong Kong".

Es preveu que la legislació se sotmeti a debat en una sessió especial del Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular la setmana vinent, després de la qual podria entrar en vigor.

El ministre de seguretat de Hong Kong, John Lee Ka-chiu, ha dit que la policia farà complir la llei "des del primer dia" de la seva entrada en vigor. D'altra banda, la membre del Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular Elsie Leung ha afirmat que no podria "descartar" que la llei s'apliqui amb efecte retroactiu.

"La Xina ha d'abandonar els seus plans de promulgar legislació de seguretat nacional per a Hong Kong. Cap govern ha d'invocar la seguretat nacional com a justificació de mesures que perpetrin pràctiques repressives contra la seva població", afirmen les organitzacions en la carta.

En la decisió de l'Assemblea Nacional Popular s'indica que la llei permetrà al govern xinès establir institucions per protegir la "seguretat nacional" a Hong Kong, com sigui necessari.

Aquesta atribució podria suposar l'establiment d'organismes com el Ministeri de Seguretat de l'Estat i el Departament de Seguretat Nacional del Ministeri de Seguretat Pública, coneguts des de fa molt temps per les violacions greus de drets humans que cometen a la Xina, entre les quals detencions arbitràries i tortura d'activistes i membres d'organitzacions no governamentals.

"Permetre que aquests organismes desenvolupin les seves activitats a Hong Kong o que el govern de Hong Kong n'estableixi altres similars representa un perill imminent, no només per als defensors i defensores dels drets humans, els mitjans de comunicació independents i la dissidència, sinó bàsicament per a totes les persones de la ciutat", s'explica en la carta.

La ministra de Justícia de Hong Kong, Teresa Cheng, ha dit que podria establir-se un "tribunal especial" separat per conèixer dels casos relacionats amb la seguretat nacional i "ajudar la judicatura a explorar territori ignot".

"La proposta d'un "tribunal especial" per a casos relacionats amb la seguretat nacional és summament preocupant i indica que les persones imputades podrien no gaudir del mateix dret a un judici just que les altres en el sistema judicial d'Hong Kong", s'afirma en la carta.

L'avantprojecte de llei es presentarà a Hong Kong per a la seva promulgació eludint al Consell Legislatiu de la ciutat i una consulta pública significativa.

"La decisió de l'Assemblea Nacional Popular d'inserir directament la legislació de seguretat nacional en l'annex II de la Llei Bàsica desperta enorme preocupació per la protecció dels drets humans", s'afegeix a la carta.

"Sense el requisit de complir el dret internacional dels drets humans, els termes imprecisos de la proposta de llei es presten al fet que les autoritats en facin un ús indegut per reprimir una àmplia varietat de drets i llibertats".

Han firmat la carta aquestes 86 organitzacions:

2047 HK Monitor
Amnesty International
Article 19
Asia Monitor Resource Centre
Australia Hong Kong Link
Beyond the Boundary-Knowing and Concerns Intersex
Borderless Movement
Brisbane International Student Solidarity with Hong Kong
Canadian Friends of Hong Kong
Canberra Hong Kong Concern Group
China Criticism Society of Denmark
China Labour Bulletin
Chinese Human Rights Defenders
Chinese Human Rights Lawyers Concern Group
Christian Social Workers
Christians for Hong Kong Society
Citizen Power Initiatives for China
Citizens’ Radio
Civil Human Rights Front
Civil Rights Observer
Civil Society Development Resources Center
Covenants Watch
Equality Project
Forthright Caucus
Forum Worlds of Labour / Forum Arbeitswelten e.V.
Freedom House
Friends of Conscience
General communication worker union
Grassroot Cultural Centre
Hong Kong Affairs Association of Berkeley
Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China
Hong Kong Christian Fellowship of Social Concern
Hong Kong Christian Institute
Hong Kong Committee in Norway
Hong Kong Confederation of Trade Unions
Hong Kong Forum, Los Angeles
Hong Kong Human Rights Monitor
Hong Kong Sheng Kung Hui Welfare Council Workers Trade Union
Hong Kong Unison Limited
Human Rights in China
Human Rights Network for Tibet and Taiwan
Human Rights Watch
Humanitarian China
International Bar Association’s Human Rights Institute
International Human Rights Council – Hong Kong
International Service for Human Rights
Justice and Peace Commission of the HK Catholic Diocese
Kwai Chung Estate Christian Basic Community
Labour Education and Service Network
McMaster Stands With HK
Netherlands for Hong Kong
New School for Democracy
New Yorkers Supporting Hong Kong
Northern California Hong Kong Club
One Body in Christ
Open Data Hong Kong
Planet Ally
Power for Democracy
Progressive Lawyers Group
Queer Theology Academy
Rainbow Action
Reclaiming Social Work Movement
Reporters Without Borders
Retail, Commerce and Clothing Industries General Union
Right of Abode University
Scholars’ Alliance for Academic Freedom
Sheng Kung Hui Lady MacLehose Centre Staff Social Movement Concern Group
Sounds of the Silenced (SOS)
SRACP Staffs Union
Taiwan Alliance to End the Death Penalty (TAEDP)
Aldameer Association for Human Rights
Taiwan East Turkestan Association
The Academic Staff Association of The Education University of Hong Kong
The Association for the Advancement of Feminism
The Hong Kong Society for Asylum-seekers and refugees
The Norwegian Taiwanese Friendship Association
The Norwegian Tibet Committee
The Rights Practice
Torontonian HongKongers Action Group
TWGHs Staff Social Movement Concern Group
United Nations ECOSOC NGO International Career Support Association
Uyghur Human Rights Project
Vancouver Society in Support of Democratic Movement
Worker Empowerment
World Uyghur Congress
浸信會愛羣社會服務處同工社會行動關注組 (llista xinesa)