Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Veneçuela: l'anunci d'indult a més de cent persones, el primer pas per revertir la política de repressió

Foto: RONALDO SCHEMIDT/AFP via Getty Images

Davant l'anunci públic d'un decret d'indult dictat pel president Nicolás Maduro -encara pendent de publicació- en favor de 110 persones amb processos penals oberts o condemnes fermes, Amnistia Internacional celebra la llibertat de les persones que mai no n'haurien d'haver estat privades i insta les autoritats veneçolanes a fer efectiva aquesta mesura de manera immediata i incondicional.

"La política de repressió del govern de Nicolás Maduro acumula centenars de detencions arbitràries contra els qui s'atreveixen a qüestionar-lo. Aquests alliberaments no han de veure's com un acte de benevolència, sinó com un pas inicial cap a la reparació de les injustícies i arbitrarietats en una societat submergida en una profunda crisi de drets humans", va dir Erika Guevara-Rosas directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Entre les persones que serien beneficiades per aquesta mesura es troba el pres de consciència i líder sindical Rubén González, de 61 anys, detingut des de novembre de 2018 al centre penitenciari La Pica, a l'estat de Monagas, així com també els diputats Gilber Caro i Renzo Prieto, detinguts arbitràriament en seus de les Forces d'Accions Especials (FAES) de la Policia Nacional Bolivariana des de desembre de 2019 i març d'aquest any, respectivament.  

En el llistat es trobarien també altres casos pels quals Amnistia Internacional havia expressat la seva preocupació en els últims mesos, com Maury Carrero, detinguda l'abril passat i sotmesa a períodes d'incomunicació per funcionaris de la Direcció general de Contrainteligencia Militar (DGCIM); i Nicmer Evans, detingut al juliol per funcionaris no identificats i imputat per "incitació a l'odi" - aparentment per haver publicat missatges en xarxes socials expressant el seu desacord amb el govern de Nicolás Maduro. Entre les més de 100 persones contemplades en l'indult, es trobarien persones detingudes arbitràriament a les seus dels serveis d'intel·ligència, persones que ja havien estat excarcerades amb mesures de restricció de llibertat, així com persones exiliades amb ordres de detenció pendents.

"La llibertat de les persones incloses en aquesta mesura ha de concretar-se immediatament i garantint els seus drets humans. Les autoritats veneçolanes no han de dilatar un dia més la privació de la llibertat d'aquestes persones", va continuar Guevara-Rosas.  

"L'indult dictat pel president Madur no ha de considerar-se en cap cas un reconeixement de responsabilitat per part de les persones beneficiades amb aquesta mesura. Ha de servir com a punt d'inflexió per aturar la pràctica de detencions arbitràries i judicis injustos, fins i tot davant de tribunals militars, en contra dels qui opinen diferent a Veneçuela", va concloure Erika Guevara-Rosas.  

Si bé la mesura d'indult ha estat atorgada a més de 100 persones, existeixen encara molts casos de persones detingudes arbitràriament que també han de ser posades en llibertat. De la mateixa manera, Amnistia Internacional continuarà denunciant la situació d'altres persones com Leopoldo López, Villca Fernández, Rosmit Mantilla, Geraldine Chacón, Gregory Hinds, Luis Carlos Díaz i Juan Requesens, que han estat excarcerats sota condicions que limiten severament el seu dret a la llibertat.