Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Unió Europea: per combatre el terrorisme, són necessàries salvaguardes

31/5/05 - Detallada anàlisi de les iniciatives antiterroristes preses per la Unió Europea (UE) en l'esfera del dret penal des de l?11 de setembre de 2001.

amnistia amni, 

En una detallada anàlisi de les iniciatives antiterroristes preses per la Unió Europea (UE) en l'esfera del dret penal des de l?11 de setembre de 2001, Amnistia Internacional mostra que l'absència de salvaguardes concretes dels drets humans en moltes d'aquestes iniciatives podria menyscabar els esforços per combatre el terrorisme a Europa.

 

En una conferència de premsa celebrada avui a Brussel·les, el director de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant la UE, Dick Oosting, ha manifestat: ?El respecte dels drets humans es descriu sovint com un obstacle per combatre el terrorisme, però aquesta nova anàlisi mostra que la seguretat es veu en realitat menyscabada quan no es respecten els drets humans bàsics i l'Estat de dret. És violant els drets humans, no protegint-los, com es posa en perill la seguretat?.

 

L'anàlisi d'Amnistia Internacional, titulat "Human Rights Dissolving at the Borders? Counter-terrorism and EU Criminal Law", és el primer d'aquest tipus en què s'examinen les conseqüències globals de les iniciatives antiterroristes preses recentment per la UE en l'esfera del dret penal.

 

L'anàlisi ha estat presentat avui al coordinador d?antiterrorisme de la UE, Gijs de Vries, que ha participat en un debat d'Amnistia Internacional juntament amb Jonathan Faull, director general de Justícia, Llibertat i Seguretat de la Comissió Europea; Carlile of Berriew, revisor independent britànic de la legislació sobre terrorisme, i Susie Alegre, coautora de l'anàlisi i, en l'actualitat, assessora sobre antiterrorisme de la OSCE/OIDDH.

 

Amnistia Internacional ha analitzat diverses iniciatives antiterroristes en les quals la UE té la responsabilitat directa de garantir la deguda protecció dels drets humans, entre elles:

 

· les llistes negres de terroristes

· l'ordre de detenció europea

· l'establiment de normes mínimes a tota la UE sobre els drets dels detinguts i els acusats en els procediments penals

· l'admissibilitat de proves obtingudes amb tortura

· l'extradició i expulsió de presumptes terroristes a tercers països

 

"Després d'examinar una àmplia varietat d'iniciatives antiterroristes en l'àmbit de la UE, és evident que la falta de salvaguardes concretes i legalment vinculants dels drets humans no només està donant lloc a greus violacions de drets humans, sinó que, a més, ha generat confusió i incertesa jurídiques. ?ha assenyalat Dick Oosting?. La cooperació entre els països per processar i expulsar presumptes terroristes augmenta, però a costa de deixar les salvaguardes fonamentals dels drets humans a la frontera."

 

 

L'anàlisi d'Amnistia Internacional mostra que el concepte de ?guerra contra el terror? està contribuint a crear uns llimbs jurídics que no beneficien ningú, i molt menys la seguretat, a aconseguir que es dicti erròniament una sentència condemnatòria en un judici per terrorisme o a que es cooperi a cegues amb països que no respecten els drets humans ni l'Estat de dret, donant així legitimitat als seus mètodes.

 

"A causa de l?impacte polític i emocional dels delictes de terrorisme, les causes per terrorisme són sovint les que permeten cometre més fàcilment abusos contra drets fonamentals ?ha manifestat Dick Oosting?. És per això que en aquestes difícils i delicades causes han de prevaler normes clares i vinculants de justícia penal, que permetin a la UE i als seus Estats membres complir el seu compromís col·lectiu de protegir els principis de drets humans i l'Estat de dret.?

 

(31/05/2005)