Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Una multa rècord dels Estats Units treu a la llum el menyspreu de Google per la privacitat de nens i nenes

Chesnot/Getty Images

En resposta a la notícia que Google ha accedit a pagar una xifra rècord de 170 milions de dòlars per resoldre una denúncia presentada pels reguladors nord-americans, que acusen a l'empresa tecnològica de recopilar il·legalment dades personals de nens i nenes en la seva plataforma de YouTube, Joe Westby, investigador sobre empreses tecnològiques i Amnistia Internacional a Amnesty Tech, ha declarat:

"La multa rècord anunciada avui posa de manifest el nucli podrit del model empresarial de Google, que es basa a recopilar i monetitzar dades personals, menyspreant flagrantment la privacitat. Un important problema és que les pràctiques publicitàries online són complexes i opaques, per la qual cosa la gent no pot donar un consentiment vàlid respecte a l'ús de les seves dades personals".

"Les empreses tecnològiques estan obtenint benefici d'abusar contra el dret de les persones a la privacitat. Ja ho vam veure a Facebook i ara ho veiem a Google, amb ambdues empreses implicades en revelacions sobre tàctiques per adreçar-se a nens i nenes i amb informes de llocs web ocults i opacs on recopilar dades. Es tracta d'un problema sistèmic respecte a la vigilància realitzada per les empreses tecnològiques, i és un problema les conseqüències del qual les empreses han eludit durant massa temps".

"La multa anunciada avui, encara que és un pas positiu, no és més que una gota en l'oceà per a una empresa que el 2018 va obtenir uns ingressos de 136.000 milions de dòlars. El govern ha de fer esforços més ferms per abordar els riscos subjacents que per als drets humans suposa la vigilància empresarial a gran escala".

Informació complementària

Dimecres, els reguladors nord-americans van arribar a un acord amb Google perquè pagui 170 milions de dòlars i van ordenar canvis en la privacitat de YouTube, després que es descobrís que el gegant tecnològic ha recopilat informació personal de nens i nenes sense el consentiment dels seus progenitors.

En resposta a l'acord amb la Comissió Federal de Comerç (FTC, per les seves sigles en anglès), la directora executiva de YouTube va declarar que l'empresa limitarà a partir d'ara la recopilació i l'ús de dades per als continguts infantils en la plataforma, i deixarà d'utilitzar publicitat personalitzada en aquests continguts.

La multa s'ha anunciat el mateix dia en què s'ha acusat a l'empresa d'utilitzar llocs web secrets i ocults per recopilar informació personal, segons un reportatge publicat en el Financial Times.

En resposta a aquest reportatge, un portaveu de Google ha declarat: "No utilitzem anuncis personalitzats ni manem sol·licituds de licitació a licitadors sense el consentiment de l'usuari". El portaveu ha declarat també que Google està cooperant amb investigacions a Irlanda i el Regne Unit sobre els seus negocis publicitaris.

Els Estats tenen l'obligació de protegir els drets humans en el marc de les activitats de les empreses, per mitjans que inclouen la regulació i la supervisió. Totes les empreses tenen la responsabilitat de respectar els drets humans en totes les seves operacions. Això significa que han d'evitar causar abusos contra els drets humans o contribuir-hi i han de prendre mesures per identificar i abordar els riscos per als drets humans en les seves operacions.