Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: Solidaritat amb periodistes detinguts per legislació “antiterrorista”

Els periodistes Sibel Yükler, Fırat Can Arslan, Delal Akyüz, Evrim Kepenek, Evrim Deniz | MA, Bianet TW: @_evrimdnz.

Amnistia Internacional i les organitzacions de defensa de la llibertat dels mitjans de comunicació, la llibertat d'expressió i els drets humans condemnen enèrgicament la detenció, el 25 de juliol a Turquia, de Sibel Yükler, redactora de T24; Delal Akyüz i Fırat Ca Arslan, reporters de l'Agència Mezopotamya; Evrim Kepenek, redactora de Bianet, i Evrim Deniz, periodista independent.

Mentre que quatre d'aquests periodistes van quedar en llibertat condicional, Arslan ha estat detingut més tard aquest mateix dia. Exigim la seva posada en llibertat immediata.

En els mitjans de comunicació locals es va informar que els periodistes havien estat detinguts per les seves publicacions a les xarxes socials sobre la reassignació pel Consell de Jutges i Fiscals (HSK) d'un fiscal i una jutgessa, amb la qual el primer està casat, implicats en la causa judicial recent de 18 periodistes a Diyarbakır. Segons un informe, als periodistes se'ls acusa de “revelació, publicació i assenyalament d'un funcionari públic en l'exercici del seu treball de lluita contra el terrorisme” (Llei Antiterrorista, art. 6.1).

Yükler, redactora de T24, va ser detinguda durant una batuda en el seu domicili d'Ankara a primera hora del matí i traslladada al departament de policia de la ciutat. A última hora del dia va ser posada en llibertat sota control judicial, inclosa la prohibició de viatjar a l'estranger.

Al reporter de DT. Arslan també el van detenir en un escorcoll domiciliari al matí a la seva casa a Ankara durant el qual, segons informes, la policia es va confiscar del seu telèfon i el seu ordinador. Arslan va ser detingut aquest mateix dia amb el càrrec de “assenyalament d'un funcionari públic en l'exercici del seu treball de lluita contra el terrorisme”.

Akyüz, reporter de DT., va ser detingut en el seu domicili d'Esmirna a primera hora del matí i traslladat a una comissaria de policia del districte de Çankaya. Aquest mateix dia va quedar en llibertat i va ser sotmès a control judicial, inclosa la prohibició de viatjar a l'estranger.

Kepenek, redactora de Bianet, va ser detinguda aquest mateix dia a la tarda en el seu domicili d'Istanbul. La policia es va confiscar del seu equip digital i la va emmanillar amb grillets de plàstic abans de portar-la a una comissaria de Taksim, en el centre d'Istanbul. La policia va declarar que Kepenek havia estat detinguda en el marc d'una investigació duta a terme per la Fiscalia General de Diyarbakır per “revelació, publicació i assenyalament d'un funcionari públic en l'exercici del seu treball de lluita contra el terrorisme”. Després de passar un dia sota custòdia, Kepenek va ser conduïda al Tribunal d'Istanbul amb grillets de metall el matí del 26 de juliol. Aquest mateix dia va quedar en llibertat i va ser sotmesa a control judicial, inclosa la prohibició de viatjar a l'estranger.

La periodista independent Deniz va ser detinguda després d'anar a una comissaria local de Diyarbakır per prestar declaració a petició de la policia local. Aquest mateix dia va quedar en llibertat i va ser sotmesa a control judicial, inclosa la prohibició de viatjar a l'estranger.

Llei antiterrorista problemàtica

L'article 6.1 de la Llei Antiterrorista, en virtut del qual s'investiga els periodistes, s'està utilitzant indegudament per a castigar-los per difondre informació d'interès públic que està a disposició pública. El Comitè de Ministres del Consell d'Europa ha expressat anteriorment les seves reserves sobre l'aplicació de la disposició, perquè no reconeix la defensa de la veritat i l'interès públic.

El fet que el fiscal que va redactar l'acta d'acusació formal contra els periodistes que van ser detinguts de manera col·lectiva resultés estar casat amb una jutgessa que formava part del tribunal d'aquesta mateixa causa, i que el fiscal i la jutgessa fossin posteriorment reassignats a altres llocs, és informació pública i és d'interès públic. Per tant, la informació i la seva difusió han de considerar-se una activitat periodística.

Segons el Sindicat de Periodistes de Turquia (TGS), membre de la Federació Europea de Periodistes (FEP), a 12 de juliol de 2023 hi havia 20 periodistes a la presó.

Amnsitía Internacional se solidaritza amb els periodistes detinguts i demana a les autoritats turques que posin fi a l'ús abusiu de la legislació antiterrorista i a la detenció arbitrària i sistemàtica de periodistes.