Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: defensors/es dels drets humans jutjats per defensar la llibertat de premsa han de ser absolts

Twitter @ErolOnderoglu
  • Destacats defensors i defensores dels drets humans poden ser condemnats a penes de fins a 14 anys i mig de presó

A l'espera del resultat del judici contra dos destacats defensors dels drets humans i un escriptor acusats de "fer propaganda per a una organització terrorista" per participar en una campanya de solidaritat en favor d'un diari kurd, Amnistia Internacional en demana l'absolució.

Erol Önderoğlu (representant a Turquia de Reporters sense Fronteres i membre de l'Institut Internacional de Premsa), Şebnem Korur Fincancı (presidenta de la Fundació de Drets Humans de Turquia) i l'escriptor Ahmet Nesin van ser detinguts el 2016 després de participar com a directors convidats d'un exemplar publicat com a part d'una campanya de solidaritat amb el diari Özgür Gündem, ara tancat.

Aquestes persones han estat acusades de "fer propaganda per a una organització terrorista", "incitació per a la comissió de delicte" i "apologia d'un delicte o un delinqüent" i poden ser condemnades a penes de fins a 14 anys i mig de presó.

"En defensar la llibertat d'expressió manifestant la seva solidaritat amb periodistes perseguits, aquestes persones defensores dels drets humans han passat a ser elles mateixes víctimes d'actuacions penals que s'han prolongat durant més de tres anys. L'única cosa que han fet és defensar els principis bàsics de la llibertat d'expressió i el dret del públic a rebre informació, drets humans protegits per la legislació interna i el dret internacional".

"Des del primer dia, els absurds càrrecs presentats contra aquestes persones i contra desenes més que també van participar en la campanya de solidaritat anaven clarament dirigits a silenciar-les i a intimidar periodistes, defensors i defensores dels drets humans i tota la societat civil turca. L'única sentència justa és l'absolució d'aquests càrrecs que no tenen cap base".

Un diari tancat per decret

De les 56 persones que van participar en la campanya de solidaritat, 49 van ser sotmeses a procediments penals. D'aquestes, finalment 38 van ser processades per la seva participació en la campanya de solidaritat d'un dia com a directors simbòlics del diari Özgür Gündem. La campanya, que es va desenvolupar entre maig i agost de 2016, pretenia posar en relleu la fustigació judicial dels qui escriuen i dirigeixen mitjans de comunicació. Özgür Gündem va ser tancat per decret executiu durant l'estat d'excepció d'agost de 2016.

De les 31 persones, els judicis de les quals han acabat, quatre van ser absoltes i 27 van ser condemnades a un total de 24 anys de presó i multes per valor de 67.000 lires turques (uns 10.500 euros). Les condemnes de dos dels directors convidats declarats culpables, el defensor dels drets humans Murat Çelikkan i l'escriptora i periodista Ayşe Düzkan, no van quedar en suspensió condicional i tots dos van estar empresonats dos i cinc mesos, respectivament. Transcorregut aquest temps, tots dos van quedar en llibertat sota fiança, sotmesos a controls judicials la resta de la condemna.