Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tunísia ha de triar la via dels drets humans

Policies antiavalots tunisians durant una manifestació a Regueb el 2011 © Amnesty International

L'actual govern tunisià està imprimint un retrocés als avenços en la situació dels drets humans que es van donar a Tunísia després de la destitució de Ben Alí, un fet que fa dubtar del seu compromís amb les reformes, ha advertit Amnistia Internacional coincidint amb el primer aniversari de les eleccions a l'Assemblea Nacional Constituent.


En el seu nou informe, One step forward, two steps back? (Un pas endavant, i dos enrere?), l'organització examina les dificultats que travessen els drets humans a Tunísia des de les eleccions d'octubre del 2011 i identifica tendències preocupants, a més de formular un seguit de recomanacions.

En els mesos que van seguir a la destitució de Zin El Abidin Ben Alí, el govern provisional va fer grans avenços en el camí de la reforma,
com la ratificació de tractats internacionals de drets humans clau.

A més, les autoritats van ordenar la posada en llibertat dels presos polítics i els presos de consciència detinguts abans de la revolta, van promulgar noves lleis sobre la llibertat de premsa i van aixecar les restriccions per a la creació d'associacions.

No obstant això, el nou govern no ha mantingut aquestes iniciatives
i s'han produït diversos retrocessos que fan dubtar de la sinceritat del compromís de Tunísia amb els drets humans.

"A Tunísia es van originar els transcendentals successos que es van estendre per la regió en 2011. I encara que reconeixem que les autoritats van prendre mesures per abordar el llegat d'abusos i avançar, no van arribar gaire lluny, i actualment hi ha senyals preocupants que aquestes i altres reformes molt necessàries podrien estar en perill", ha explicat Hassiba Hadj Sahraoui, directora adjunta del Programa Regional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

En els últims mesos han augmentat les restriccions de la llibertat d'expressió
, que han tingut com a objectiu a periodistes, artistes, crítics del govern, escriptors i bloguers amb l'excusa de mantenir l'ordre i la moral públics. Les persones que van resultar ferides durant les revoltes i els familiars de les víctimes mortals senten que no s'ha dit la veritat i estan a l'espera que es faci justícia i reparació.

A més, les autoritats tunisianes no semblen haver pogut o volgut protegir els ciutadans de les agressions de grups pel que sembla afins als salafistes.

L'estat d'excepció que es va imposar el 14 de gener de 2011 s'ha renovat una vegada i una altra
, l'última fins a finals d'octubre de 2012. S'ha utilitzat força excessiva i innecessària contra els manifestants, que han seguit sortint als carrers en diferents parts de Tunísia per expressar la seva insatisfacció amb la lentitud de les reformes.

Durant l'any transcorregut des de les eleccions a l'Assemblea Nacional Constituent, Amnistia Internacional ha rebut informes de tortura i altres maltractaments, en molts casos de persones que participaven en les protestes i denuncien haver estat colpejades quan es manifestaven, mentre les detenien o als centres de detenció.

Un altre senyal preocupant és que el nou govern de Tunísia va rebutjar recentment la recomanació, fruit del seu examen periòdic universal en el Consell de Drets Humans de l'ONU, de suprimir de la seva legislació les disposicions que encara discriminen les dones, abolir la pena de mort i despenalitzar les relacions sexuals entre persones del mateix sexe.

"Tunísia està en una cruïlla. Les autoritats han d'aprofitar aquesta oportunitat històrica i enfrontar-se al dolorós llegat d'abusos i violacions del passat, consagrant en la llei i en la pràctica els drets humans universals amb l'objectiu que l'Estat de dret sigui una realitat en el nou Tunísia. La Constitució, que quedarà finalitzada en els propers mesos, és una prova fonamental que demostrarà si Tunísia està fermament ancorada en els drets humans i l'Estat de dret".

Sobre l'informe


Aquest informe es basa en el seguiment de la situació dels drets humans a Tunísia que Amnistia Internacional realitza des de la revolta, inclosa la seva darrera visita d'investigació al país, entre el 17 i el 28 de setembre de 2012. La delegació d'Amnistia Internacional va entrevistar moltes famílies de persones que van perdre la vida durant la revolta i a persones que van resultar ferides durant les protestes a Kaserine, Regueb, Tala i el centre metropolità de la capital.

Entre els entrevistats es troben algunes de les mateixes famílies i persones amb les quals l'organització va parlar al gener de 2011, en ple aixecament. Els delegats van parlar també amb advocats, representants d'ONG de drets humans tunisianes i internacionals, periodistes, autoritats i diplomàtics.