Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

TCA: Els activistes es mobilitzen davant les converses al voltant d’un tractat d'armes històric

Activistes d'AI Nepal en una concentració a favor d'un TCA que impideixi violacions de drets humans. ©Amnesty International


Des de fa decennis, el comerç internacional d’armes irresponsable i mal regulat contribueix a què, cada any, almenys un milió de persones morin, resultin ferides o pateixin tortures i altres abusos greus contra els drets humans, inclosa la violència sexual.


Al juliol, tots els governs del món es reuniran a la seu de l’ ONU a Nova York i dedicaran un mes a les negociacions per acordar un Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA) d’àmbit mundial, el primer d’aquestes característiques.


Si els líders mundials aproven el text adequat, aquest nou tractat establirà controls estrictes sobre transferències internacionals d’armes i municions i una “Regla d’or” que impedirà que es realitzin transferències d’armes quan existeixi la possibilitat que aquestes puguin contribuir a cometre abusos contra els drets humans.


Abans d’aquestes negociacions, activistes d’Amnistia Internacional a tot el món estan demanant als governs que donin suport a un acord com més sòlid millor.


“Negociant un tractat efectiu basat en la protecció dels drets humans, els governs del món poden posar fi a les transferències irresponsables d’armes que cada any contribueixen a la mort de més de mig milió de persones, provoquen que milions resultin ferides, pateixin una repressió brutal, siguin víctimes de violació o es vegin obligades a fugir de casa seva”, ha declarat Brian Wood, director de la campanya Armes sota Control d’Amnistia Internacional.


“Demanem als governs –especialment als ‘Sis Grans’ exportadors d’armes– que rebutgin el plantejament de la ‘bossa de cadàvers’, que simplement consisteix a recórrer a un embargament d’armes imposat per l’ ONU quan la població ja s’ha vist sotmesa a una catàstrofe de drets humans”.


Els “Sis Grans” països exportadors d’armes - Alemanya, la Xina, els Estats Units, França, el Regne Unit i Rússia-, subministren al voltant de tres quartes parts del valor de les armes que hi ha al món.


Els Estats Units –que són un dels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU–, jugaran un paper fonamental en les negociacions d'aquest juliol.


Però, què faria que les coses canviessin?


Per tal que el tractat sigui efectiu, cal exigir als governs una avaluació rigorosa dels riscos pels drets humans abans de decidir si autoritzen una transacció o transferències d’armes, i que informin públicament i de forma periòdica sobre totes les autoritzacions i enviaments.


El comerç sense autorització o el desviament il·legal d’armes han de constituir un delicte, i els estats que no compleixin amb les obligacions establertes al TCA han de passar comptes.


Juntament amb una coalició mundial d’organitzacions de la societat civil, Amnistia Internacional ha fet campanya per assolir un tractat sòlid que englobi tots els tipus d’armes convencionals, municions, armament i material afí, així com totes les formes de transferències entre governs.


La majoria dels estats membres de l’ ONU recolzen un TCA que inclogui com a mínim una certa protecció dels drets humans. Molts estats, inclosos governs de l’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa, s’han mostrat clarament partidaris de normes fermes sobre els drets humans com la “Regla d’or”.


Però uns quants estats han expressat les seves reserves respecte a les salvaguardes de drets humans, inclosos actors clau com la Xina, Rússia i alguns països del Pròxim Orient.


Amnistia Internacional continua demanant a tots els governs que afrontin la realitat i que recolzin un Tractat sobre el Comerç d’Armes exhaustiu i efectiu, basat un una sòlida protecció dels drets humans.


A principi d’aquest mes, juntament amb entitats associades de la societat civil, l'organització va presentar una petició global en la qual demana a tots els governs que acordin un TCA que protegeixi els drets humans, la vida i els mitjans de subsistència.


A mesura que es vagin apropant les negociacions del TCA –i especialment la propera setmana–, activistes de tot el món pressionaran a cadascun dels “Sis Grans” exportadors d’armes per instar-los a recolzar un tractat “a prova de bales” que posi punt i final al subministrament d’armes amb les quals es cometen atrocitats i abusos.